ADHD-medicinering till barn fortsätter att öka

I fjol fick fler barn än väntat adhd-läkemedel och förskrivningen fortsätter att öka. Under 2016 fick 5,5 procent av pojkarna och 2,5 procent av flickorna i åldern 10-17 år läkemedel för adhd, visar nya siffror från Socialstyrelsen.

Lovisa
Publicerad den: 2017-06-05
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Den förväntade nivån för pojkar i åldersgruppen är 5 procent. Med andra ord var förskrivningen av adhd-läkemedel till den gruppen högre än väntat.

Vad det beror på är inte klart, men enligt Socialstyrelsen kan en förklaring vara att även personer som inte uppfyller alla kriterier för en adhd-diagnos, men som likväl har symtom som kräver läkemedelsbehandling, får adhd-läkemedel. Detta skulle vidare kunna tyda på utvidgat användningsområde för adhd-läkemedlen. Socialstyrelsen påpekar dock i sin rapport att all behandling måste underbyggas vetenskapligt och kliniskt och samordnas av professionen.

I rapporten konstateras också att de tidigare redovisade regionala skillnaderna i förskrivning av adhd-läkemedel består och att skillnaderna inte bara syns mellan län utan även mellan olika kommuner inom samma län.

Annons
Annons

Vad skillnaden beror på är ännu inte klarlagd.

– En central fråga är om läkemedelsförskrivningen återspeglar den faktiska förekomsten av adhd. Om den gör det kan adhd vara olika vanligt i olika delar av landet. Men variationerna är kraftiga och reser också frågetecken om överförskrivning. Väldigt låg förskrivning kan å andra sidan betyda att alla barn som behöver hjälp inte utreds och behandlas, säger Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • 20161011171530
    Olle W 2017-06-5 16:08 (3 år sen)

    Man kan undra om inte den våldsamma förskrivningen av ADHD-medicin helt enkelt hänger ihop med utåtagerande barn, som kommer att lugna ner sig så småningom, om de får lite mer positiv uppmärksamhet i skola och hem.


Annons
Annons
Annons