Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

ADHD hos vuxna kan hjälpas av beteendeterapi i grupp


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-01-21

Annons

Gruppterapi med färdighetsträning, byggd på så kallad dialektisk beteendeterapi (DBT), kan fungera bra som behandling för vuxna personer med ADHD. Detta visar en ny studie från Karolinska Institutet, skriver KI i ett pressmeddelande.&nbspDen aktuella metoden är utvecklad i Tyskland men har nu utvärderats för svenska förhållanden.

DBT är en variant av kognitiv beteendeterapi (KBT). Utöver stöd från gruppen innehåller färdighetsträningen information om ADHD samt övningar i medveten närvaro och beteendeanalys, det sistnämnda ett verktyg för att förstå och ändra problembeteenden. De nya kunskaperna och förmågorna blir en del av vardagen då de tränas i form av hemuppgifter mellan gruppträffarna.

Studien genomfördes vid Neuropsykiatriska enheten. Patienterna delades in i två grupper en DBT-baserad färdighetsträningsgrupp eller en mera ostrukturerad diskussionsgrupp (kontrollgrupp).

Utvärderingen visade att deltagarna i båda grupperna var nöjda med sina respektive behandlingar, men färdighetsträningen upplevdes i högre grad som en logisk och trovärdig behandling för vuxna med ADHD. Deltagarna i färdighetsträningsgruppen upplevde minskade ADHD-symptom efter behandling, medan deltagarna i kontrollgruppen inte gjorde det. Utvärderingen gjordes genom utförliga självskattningsformulär.&nbsp

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-11-15 16:44 (5 år sen)

    Var hittar man de som arbetar med detta - specialister?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.