Forum Neuropsykiatriskt funktionshinder (NPF)


VUXENSON MED ADHD

Vi är föräldrar till en vuxen son med ADHD och vi har stora problem angående allt i sitt liv.
Han har en stabil arbete, bor själv i sitt eget lght. Allt som en person behöver för att leva bra har han men hans ekonomi håller på att rasa ner eftersom han kan inte ta hand om sina omkostnader och uppgifter. Han kan inte säga NEJ till telefonsäljare och tack det, efter han har lånat pengar från diverse finans bolag som har ringt honom. 
Nu är han skyldigt över 300.000kr och han vill inte få hjälp med allt detta. Han var nästa att förlåra hans lägenhet förra månaden eftersom hyran hade betalats de tre sista månaderna. Vi fick ställa upp och betala from vår egen ficka de försenade hyror. 
Finans bolag som han har lånat pengar ifrån drar ur from hans lön, via autogiro, dryg 10.000 p/mån, och han kännar 16000:- då ni kan tänka er hur detta blir till slutet. Han betala för sina två barn (som inte bor hos honom), hyran, telefoni och bredband och självklart mpste finnas också pengar för att äta. Vi har försökt att göra att alla telefonsäljare ska sluta ringa honom genom NIX, men förgäves. 
Vi håller på att vända oss till kommunen med sikte att försöka få något hjälp men vi hittar ingen som kan hjälpa oss med honom. Det finns inte något förebyggande program för att undvika att personer med ADHD hamnar på gatan, i droger eller alkohol. 
Vi behöver något där vi kan vända oss till för att få hjälp med honom, inte för att hämta honom från gatan. Vi vill undivka att han hamnar på en sådan situation. Var kan vi vända oss till? Finns det något juridisk sätt för förhindra vår son att vara vårdlöst med sina pengar och allt detta? 
Vi har frågat socialen om det finns något som kan de erbjuda oss som hjälp i förebyggande form, men NEJ, finns ingenting som de kan göra. Bara när en hamnar på gåtan eler gör sig själv illa då kan socialen ingripa. Men är inte det att om en vuxen person med ADHD, som inte kan ta hand om sig själv, en person som skadar sig själv?
Varför ska man vänta att en person hamnar i  extrema omständigheter för att ge den stöd? Liksom som socialen ingriper när ett barn råkat illa ut eller håller på att råka illa ut så ska också göra med en person som inte har det tillräckliga förmåga att ta hand om sin situation och förstår inte hur allvarligt blir det om han är vårdlöst med sitt liv i alla aspekter.
Är det någon som vet hur eller vart ska man vända sig till? Alla råd är hjärtligt välkomna. Vi vet inte längre hur ska vi förhindra att vår son råkar illa ut ännu mer.
Vet ni något eller vart ska kunna vända sig till för att få råd eller hjälp? Skriv gärna till hoppet@live.com
Föräldrar i en nödsituation.
 
 

Betala inte hans hyra om han inte vill ha hjälp...
Han behöver inse allvaret själv.. han behöver sluta svara i telefon då nummer ringer upp som inte ingår i hans bekantskapskrets för att på så sätt sluta köpa av säljare. Han behöver själv förstå att han inte kan fortsätta på det här sättet..
Ni kan själva få hjälp av en kurator eller liknande, anhörigstöd. Men valet hur han ska hantera sin ekonomi är ju hans... ADHD innebär inte att han är dum i huvudet på nåt sätt, han förstår konsekvenserna av sitt handlade och behöver hjälp att hantera situationen. Men nån hjälp kan han inte få förrän han själv vill ha det, så är det nog tyvärr.
Så enda sättet att hjälpa är att inte hjälpa förrän han förstår att han behöver hjälp.
Tror jag... Önskar er och sonen lycka till ändå. Tur i eländet att han har en inkomst så han KAN avbetala skulderna.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons