Forum Neuropsykiatriskt funktionshinder (NPF)


Medicinering.

Strax innan sommarlovet -10 började fick min dotter diagnosen ADHD... De beslutades att efter sommarlovet skulle de börjas med medicinering. Kontaktade BUP och påkallade uppmärksamheten. Fick då veta att de kunde dröja väldigt länge för att få medecinen. Iår frågade jag... De kunde hon inte svara på. Sa då att kan jag få komma till ett annat län för att få medicinen... Visst sa hon,en samordnare ringer dig så får ni fixa de. De tog inte ens 30 min så ringer hon tbx och säger att jag/vi INTE kan få hjälp via en samordnare så jag/vi måste vänta tills vi blir kallade till läkaren. NÄR blir de frågar jag igen... Hon kunde fortfarande inte svara på de. Nu har jag inget annat val än att flytta för att dottern ska få sin medicin. För jag/vi kan få väntra till nästa sommarlov innan medicinen skrivs ut... Detta är skandallöst... Saknar ord..... Ska de vara såhär?? *ledsen & besviken*

För min son som också fick diagnosen innan sommaren gick det omedelbart. Fast jag bad att få vänta till skolstarten då problemen bara finns i klassrummet, på skolan och inte i hemmiljön. Och mycket riktigt, samma vecka som skolan startade var vi hos läkaren och fick receptet. Kunde hämta ut ritalina dagen efter. Varför det gick så fort vet jag inte. Men från utredningsstarten i december -09 till augusti -10 är raketsnabbt! Det har jag insett idag, då du inte är den enda som får vänta. Marks kommun bor jag i, kanske det gör skillnad...?


Låter ju sjukt (det mesta inom sjukvården är tydligen sjukt...). Jag fick ritalin omgående då jag blev diagnostiserad (fast själva diagnostiseringen tog dem ca 20 år...). Att din dotter inte fått det ännu KAN kanske bero på att: OM det är ett licenspreparat (tror det, men vet inte säkert) kanske BUP i er kommun inte har någon läkare med behörighet att skriva ut medicinen? Men jag förstår inte varför inte den som gjorde utredningen såg till att medicinen sätts in - redan då utredningen var klar eller nu. Den personen borde iallafall veta vilken läkare som ni ska vända er till för att hon ska få medicin - så försök få kontakt med denne blir mitt råd. Sen en "vid sidan av -tanke" från min sida: Det kanske kan vara bra att sätta in medicin under ett sommarlov för att hinna se hur medicineringen fungerar innan skolstarten: Kunna ställa in lämplig dos samt se vilken sorts adhd medicin som passar individen, det finns olika sorter och alla reagerar individuellt på medicinering. Saker som att tex. börja ny termin i skolan kan vara mkt påfrestande för en person med ad/hd, så att börja laborera med ny medicinering i ett redan så stressframkallande skede i livet (alla förändringar av dagsstrukturen är jobbiga) kan vara olämpligt- om personen inte har en mild ad/hd problematik - och vet man så långt innan om både ad/hd problematiken och att en kommande livssituationen/förändring ska ske och att den troligtvis blir jobbig i och med att personen har ad/hd - så bör man väl passa på att påbörja medicineringen innan, medan personen har en så, för den, normal och lugn livssitution som möjligt? Men jag vet ju inte några detaljer kring din dotter, det sista var en rent allmän tanke bara.


Min dotter, nu 15 år, har nyss fått diagnosen ADD och hon äter nu, sen några månader tillbaka, Ritalin. Att hamna på en dos som passar har tagit den tiden och att komma över biverkningar som illamående och kräkningar. Men hon har kommit tillbaka till ett nästan normalt liv nu.. i alla fall så går hon upp ur sängen och kommer till och med iväg till skolan. Tyvärr tog det 3 år med kamp för att få BUP att ta mig, som mor, att få dem att förstå att det var något som inte var som det skulle. Det var tonårstrots och pubertet, sen var det depression, sen datamissbruk och spelberoende. Den ena läkaren efter den andra och socialarbetare.. så många människor som trampade runt i våra liv utan att något igentligen hände. Sen fick vi en bra läkare som nästan omedelbart såg till att vi fick hjälp, först med intensiv terapi och antidepresiv medicin, sen till slut en utredning som landade i diagnosen ADD och hon fick Ritalin. Stå på dig.. insistera, bråka det är det enda som hjälper. Försök att få medicinen insatt under sommaren så att ni vet att det funkar innan skolan börjar. Min dotter har missat nästan hela högstadiet och nu är skolplikten slut och hon står utan betyg... Hade hon fått hjälp tidigare så hade hon kunnat välja vilket gymnasium hon ville, för intelligensen finns där. Det är inte lätta att som förälder stå där och se hur otillräcklig vården är när det gäller våra barns mentala hälsa, men det gäller att inte ge upp.. Vänd dig med klagomål till klinikchefen för BUP i ditt område, skicka kopia av mail/brev till förvaltningschefen för Psykiatrin i ert landsting... Det var så vi fick en "riktig" läkare. Lycka till!


Hej! Jag är 20 år fick ADHD diagnosen i februari, äter Concerta. De sa till mig de kommer ta lång tid med utredningen, men min mamma sökte till en privat läkare som har eget företag för specialiserad adhd utredningar. Jag fick hjälp efter c.a 2 månader och jag träffade han några gånger pratade om vad jag har upplevt i mitt liv, gjorde ett test och därefter fick jag börja med medicin Concerta 18mg första dosen, sedan höjde jag och äter 54 mg nu. Du ska inte behöva flytta för att din dotter ska få medicin, Ta kontakt med en privat läkare eller företag berätta hur bup har behandlat dig och hur dom har varit oprofessionella mot dig och din dotter. Du ska inte vänta på att din dotter ska få medicin, hon har fått diagnosen och dom är skyldig att behandla henne på en gång. Vore en annan sak om det handlade om utredning, men nu har hon diagnosen och då ska hon ha medicinen. För mig tog de fort att hitta en medicin som passade och dos som passade mig bra. Det lät inte bra nedre inlägget att din dotter har haft biverkningar som illamående och kräkningar, inte funderat på byta ut Ratalin till något snällare?

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons