Forum Neuropsykiatriskt funktionshinder (NPF)


Concerta

För två månader genomgick jag en neuropsykitrisk utredning med psykolog och läkare. Diagnosen ADD ställdes, vilket inte kändes särskilt dramatiskt för det bekräftade bara vad jag hade känt på mig länge. Läkaren skrev ut Concerta och jag tänkte "varför inte, man kan ju alltid prova." Saken är den att jag egentligen är ganska anti medicin. Tidigare försök att börja med SSRI har varit rena tortyren, jag har haft hemska biverkningar som har funnits kvar i flera månader tills jag har slutat eller bytit medicin. Så jag tog en tablett Concerta en morgon några dagar efteråt och var jag ganska nervös. En stund senare kände jag hur det bara lugnade ner sig i huvudet, och samtidigt klarnade. Dagarna gick, jag kände inte av minsta biverkning, trappade upp dosen. Med tre tabletter blev det fortfarande inga problem. Men det var en befrielse att det inte längre kändes som en kombination av att ha gröt i hjärnan samtidigt som tusen tankar malde sönder huvudet. Nu kände jag mig mer lugn och vaken. Till skillnad från kaffe, som har hjälpt mig att hålla mig vaken men som samtidigt har fått mig att känna mig "speedad." Jobbet på min arbetsplats har flytit bättre. Att städa lägenheten är inte längre som att lyfta ett berg. Jag känner mig så tacksam över att denna medicin finns och att jag hör till dem som blir hjälpta av den. För några veckor sedan tog receptet slut och när jag skulle förnya fick jag beskedet att läkaren var på semester. Jag fick vara utan en vecka. Det blev precis som vanligt, inga utsättningssymtom, men jag kände att jag definitivt hade glädje av medicinen. Och på sätt och vis gjorde det mig ännu mer positivt - tänk en medicin som man inte blir beroende av, som man plötsligt kan hålla upp med utan att få abstinensbesvär! Detta är lite komiskt. Jag som har varit så emot psykofarmaka. Nu skulle jag kunna göra reklam åt läkemedelsbolagen. Nej, inte riktigt. Men nästan. Så ni med AD/HD-diagnos som funderar på att prova Concerta, jag rekommenderar verkligen ett försök!

Hmm, intressant läsning ! Jag har precis nyss själv börjat pröva denna medicin. MEN inte lika tydlig effekt. Även jag "historiskt" skeptisk mot medicinering, men efter diagnos o test med medicin, omvänd. SÅ jag har lättare att få saker gjorda, definitivt. Blir häpen över hur enkelt och lätt många saker är som tidigare blivit helt omöjliga. Tex inte bara rent praktiska saker, städning, hålla ordning, utan även att ta olika kontakter, prata, boka tider, UTAN ATT DET blir problem hela tiden. Känns som jag har en Gräddfil för första gången i livet. Folk hör vad jag säger (tidigare känsla av att ALDRIG bli förstådd eller nå fram), mina önskemål eller frågor tas emot väldigt bra och med trevligt bemötande (!!!!) Jaaa - det är helt otroligt. Är det så här "andra" människor har det ? Jämt ... Då inser jag än mer hur oerhört mycket jag ändå fått gjort !!!, hur mycket jag ändå orkat genomföra !!!! trots mina besvär. OM det är så här enkelt för alla andra :-D Men samtidigt jag blir JÄTTETRÖTT redan tidigt på eftermiddagen, inte särskilt obehagligt iofs, men ovanligt. Undrar också ibland om jag inte är liiiiiiiite väl "skruvad", går lätt igång om jag har något att uträtta. Eller är det bra ?! :-D,...... Svårt att bli van vid att vara en helt annan människa än tidigare. MEN samtidigt ha kontakt med mitt innersta rum, det som verkligen är jag, en trygghet - känsla av att vara ETT, EN person, en trygghet jag ALDRIG någonsin förut kunnat känna. Så jaaa det verkar onekligen som concerta fungerar för mig, som ett kosttillskott - vitaminersättning - som jag saknar i min egen kemi.


Hej, ja du är inte ensam om denna känsla. Jag fick min diagnos för ca 2 år sedan. Har tagit Strattera, vilket jag inte tyckte var bra utan blev som en sombi. Har ändrat till Concerta och säger som du att jag är ju riktigt vaken när jag är vaken. Sedan blir jag oxå imellanåt dödstrött, men det tror jag beror på vad som har varit runtomkrin. Kanske är det så att det har tagit mycke energi från mej, och då låter jag det vara ok att vila en stund.


Jag testade Concerta, Strattera, Ritalin, Metamina och mådde inget annat än piss på dessa. Får nu ren Amfetamin och det får jag iaf inga biverkningar eller liknande med. Concerta tålde jag bara 36mg av kan jag tillägga. Den var inget för mig vill jag bara tillägga. Men alla lika är ju olika. Men jag tål inte Metylfenidat iaf. Tack och hej.


Addendum: 10*5mg är min Amfetamindos.


Firebird, vilken dos av concerta tar du? Jag har själv tagit concerta i två veckor nu, första veckan tog jag 18 mg och nu har jag sedan i fredags (undantaget i lördags) tagit 36 mg. Känner dessvärre INGENTING vilket gör mig fruktansvärt besviken. Vet inte om jag vågar höja till 56 heller, känns som att biverkningarna kommer trilla in som Eric Saades autografer då...


Jag fick inga biverklingar när jag höjde från 36 till 54 mg! Du har ju hela tiden ökat med 18 mg i taget. Så varför skulle det komma jättemycket biverkningar när du ökar från 36 till 54 när det inge kom då du ökade från 18 till 36? Det låter absolut värt att prova.


Jag blir jättetrött när dosen är låg i blodet, dvs första timmen och sen ofta ett par timmar när Concertan går ur efter 8h. Det beror också lite på om jag sovit tillräckligt. De första månaderna på 18mg och 36mg/dygn var jag ren zombie kl 7-15, det var jobbigt. Concerta är det bästa som hänt mig och flera andra med verkar det som :)


Hej 1 ,vill lägga till min son i skaran till dem där det fungerade med concerta upp till 36mg men när han ökade till 54 blev han fruktansvärt illamående och klarade inte att ta sin medicin, nu har han precis börjat med rithalin istället så får vi se hur det går (än så länge bra) Akire


Tack ALLA ni som tar er tid att skriva. Jag äter (eller ska) 10mg Ritalin, Conserta 54mg,10mg Ritalin i den ordningen/dag. Jag mår inte alls bra, men ska till min doktor på tisdag som jag tycker verkar vara bland de bästa (än så länge) är så "bränd" o trött nu. Tar första Ritalin 7.00 somnar om, 10.00 Consertan, innan klockan blir 11.00 så mår jag VÄLDIGT dåligt, svårt att uthärda, så vill egentligen ringa sjukv.upplysningen men klarar inte de då.Har man inte blivit förstådd tidigare så (41år men värre med åren). Hopplös- känsla-stark, ledsen, uppgiven allmänt VÄLDIGT konstigt splitter-känsla.Trött, trött... slut, svårt att Mörka denna känsla för omgivningen. Ältar vad/hur ska jag göra.... i morgon - skita i den här medicineringen helt o hållet eller finns de svar på varför de känns så JÄVLIGT. Har prövat olika sätt, och tycker att de e Consertan som ställer till de, något som inte stämmer där med min kropp. Ritalin är bättre men måste ta så många för att uppnå Livskvalite, vilja, koncentration.... SNÄLLA NI finns det NÅGON som kan förstå mig och ge något RÅD.. MVH från mig


Har provat Concerta och Ritalin men fick sluta ganska omgående pga mycket biverkningar, däribland väldigt högt blodtryck. Nu hoppas jag att de kan sätta in Concerta snart igen för den hjälpte i alla fall lite! Kunde tom. lägga pussel.. Ritalin däremot tog bara bort aptiten. Dessutom vore det trevligt att kanske klara av i alla fall de två sista månaderna i skolan (någonsin) bättre än vad jag gjort.


zoolution...... Var är du.. tycks ha samma problem som dig? Funkar inte riktigt bra de här. Vet inte om jag tar för liten dos?


Hej! Jag fick min adhd diagnos för en vecka , fick Concerta 18 mg och skulle äta det i 2 veckor. Fick lite biverkningar i form av huvudvärk, ledvärk, dimsyn bla men det har försvunnit. Kände direkt att hjärnan blev klarare och blev överlycklig. Nu har en rastlöshet / inre stress återkommit och blivit till och med värre än innan medicinen . Ringde idag och frågade och hon trodde jag skulle behöva öka dosen så hon skulle rådfråga med läkare och återkomma inom kort. Senast Torsdag . Men "krypet" i kroppen och irrritationen blir värre och värre. Kan jag ta två 18 mg imorgon bitti utan tillåtelse för denna känsla pallar jag inte !? Är det bäst att ta 2 på morgonen i så fall eller ska man sprida dom över dagen? En fråga till jag har, är om Concerta farligt för levern om man har /har haft problem med den och är i så fall typ metamina bättre?


Jag fick min adhd diagnos för en vecka , fick Concerta 18 mg och skulle äta det i 2 veckor. Fick lit biverkningar i form av huvudvärk, levärk, dimsyn bla men det har försvunnit. Kände direkt att hjärna blev klarare och blev överlycklig. Nu har en rastlöshet / inre stress återkommit och blivit till och med värre än innan medicinen . Ringde idag och frågade och hon trodde jag skulle behöva öka dosen. Hon skulle rådfråga med läkare och återkomma senast Torsdag. Men "krypet" i kroppen blir värre och värre kan jag själv ta två 18 mg imorgon bitti ?


Jag har tagit Concerta i ungefär 2 år för min ADD. I början kände jag ingen stor skilnad men det blev lite bätre med ökad dos (äter nu 1 18mg och 1 54mg). Tyckte dock inte det var nån jättestor skilnad. Men så kunde jag inte fylla på mitt recept på ca en vecka så jag fick gå utan, då märkte jag en oerhörd skilnad. Jag kunde inte lyssna på nån mer än 5 minuter sen var jag tvungen att gå omkring en srund för att varva ner. Så om man känner att Concerta inte hjälper, skippa den i några dagar och se hur det blir.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons