Forum Neuropsykiatriskt funktionshinder (NPF)


Borde jag kolla om jag har ADHD?

Hejsan! jag vet inte riktigt hur jag ska börja men jag hart små misstankar om att jag kan ha adhd eller add men jag vet inte om jag borde kolla upp det. Som liten var jag väldigt arg har min mamma berättat. jag protisterade mycket. samtidigt var jag väldigt blyg men jag hade vänner. upp i mellanstadiet till gymnasiet tyckte jag inte att jag riktigt passade in nånstanns. jag har alltid haft svåra koncentrations problem hela livet och jag "tänder till" väldigt lätt och tänker oftast inte innan jag "handlar" vilket kan leda till att saker slängs omkring mig och jag förstår inte varför jag gör så för jag vet att det är fel. jag kan ganska ofta bli för mycket om man säger så, de blir för mycket av mig och min mamma har fått säga till mig många gånger att jag ska lugna ner mig en aning. sen har jag läs och skrivsvårigheter men de kanske ingår i konsetrations problemet. I min familj och släkt finns det asberger men jag har läst om de och tycker inte jag passar in där. Jag fick göra ett självskattningstest om adhd och mycket passade in min mamma gjorde även samma om mig och vi hade relativt lika svar. Sen är min mamma en sån person att allt e så fint och perfekt och att om jag skulle ta upp detta så skulle hon bli arg och tycka att jag e fjantig. borde jag söka och kolla upp om jag kan ha nån grad av adhd eller add?

Husmusen! Sök läkare tycker jag, det skadar inte, bättre att få veta vad det är än att oroa sig!


Jag tycker du skall ta itu med saken och kontakta läkare. Jag har själv haft länge misstankar om add, dyslexi och nu står jag i kö för att testa mej och göra en diagnos om jag har dyslexi. Det känns jätte bra och skönt, för det är oroligt att leva då man hela tiden funderar på det.


Är inte säker men har lite tankar om det: Om det är för ren självkännedom kan det ju vara intressant men då är det nog bättre att läsa all litteratur du kan hitta om det och gå med i någon förening. En läkarutredning skulle jag bara ta mig igenom om jag visste att jag kan ha någon nytta av läkarintyget som det isåfall mynnar ut i och det är inte helt säkert. Är du vuxen så är det inte säkert att du har särskilt stor nytta av det faktiskt På vissa ställen i landet får vuxna med adhd absolut ingen assistans överhuvudtaget, men det beror nog på var du bor. Jag skulle börja med att ta kontakt med närmaste organisation typ ATTENTION-RIKS. Kanske inte vad du ville höra men det är bra att känna till så du inte hoppas på underverk. Det som kan vara bra är ifall du behöver medicin för att öka koncentrationsförmågan vilket kan vara jättebra speciellt om du vill studera. För en del blir livet ultra-plus med ritalina/concerta men det är inte alla som det fungerar lika bra för. Men något borde det hjälpa. :-) -häpp!


Hej, Jag vill bara tipsa om att Netdoktor den 15 september kommer att lansera området ADHD. Denna tråd kommer vid lanseringen att flyttas dit. Alla svar som inkommit, samt de som inkommer innan tråden flyttas kommer att flyttas med, så det går utmärkt att fortsätta svara. Med vänliga hälsningar, Björn Norestig Redaktionen Netdoktor


Kontakta läkare, så slipper du grubbla :) Jag älskar att "ställa diagnoser" på människor, men inser att det inte är så bra. :)


Du kommer inte att få det svårare om du får en diagnos och då troligen medicin. Jag fick som 37 år diagnos add, och det är så skönt att veta VAD det är....och sen när jag började medicinera :att kunna få STOPP på TORKTUMMLAREN I HUVUDET... Om din mamma tycker att det är skämmigt eller forstör fasaden utad...Vad spelar det för roll, om fasaden från insidan håller på att rasa ihop??

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons