Forum Neuropsykiatriskt funktionshinder (NPF)


ADHD???

Jag misstänker att min dotter har ADHD. Har läst mycket om det och mycket stämmer in på henne. Vart söker man hjälp?

BUP tror jag (kan heta Barn och Ungdomspsykatrin).


Det beror på hur gammal din dotter är. Jag var 24 när jag fick min diagnos, och tog själv kontakt med Carema hjärnhälsans psykiatriska mottagning. Annars är det BUP, skolpsykolog, vårdcentral man kan vända sig till för att få remiss till utredning tror jag.


Det kan vara svårt att få hjälp, speciellt om barnet är flicka och/eller tydligen begåvad. Säger en mamma som släpade sina barn i en oändlig rumba från doktor till doktor, tills bägge barnen i stort sett kraschade i gymnasiet. Då först skickades remiss till Bup, och eftersom barnen skulle snart fylla 18, fick bägge vänta tills de kom till Vuxenpsykiatrin.... det dröjde med bägge ung. ett år innan slutligen tester, diagnos och hjälp. Det säger sig självt att ingen av dom klarade "normala" gymnasiet" trots förlängning till 4 år, utan bägge kompletterar nu i KomVux. Så se till att ditt barn får hjälp i tid! Det sparar många tårar, och faktiskt många år av ditt barns liv! Kom ihåg också, att enligt skollagen SKA alla barn ha den hjälpen de behöver för att klara målen - OAVSETT om de har en diagnos eller inte. Tyvärr ger kommunerna inte skolorna de ekonomiska förutsättningarna för att klara av detta (att följa skollagen). Anmäl isåfall till Skolinspektionen. Ju fler anmälningar någon kommun får, desto bättre för alla barn som behöver hjälp.


Du har rätt att kräva det även fast det kan vara jobbigt och ta tid det beror tyvärr lite på var du bor i landet. Jag gick till psyk och fick träffa en där efter 2-3 månader och fick svara på olika tester. vet inte hur gammalt barnet är men om hon är i grundskole åldern tycker jag du ska gå till bup. Sen är det skolans jobbets skyldighet att hjälpa till även fast jag vet med erfarenhet från min skoltid att det var enklare att stoppa in oss i facket problem barn. Så ställ krav dom måste hjälpa dig

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons