Forum Neuropsykiatriskt funktionshinder (NPF)


ADHD utredning!

Hej! Ska be om att bli utredd för Vuxen ADHD, men hur går jag tillväga då? Någon som vet turerna? Är ganska säker på att jag ligger i zonen för ADHD så jag vill ha det testat. Är dessa test tillförlitliga? Har läst en hel del om ADHD och vet att samma problem jag har idag hade jag som barn, men då fanns ingen diagnos att sätta och heller inga riktiga utredningar. Tacksam för svar.

Ska kanske tillägga att jag är oerhört raastlös.. kan inte sitta still längre stunder. Titta på tv fungerar i perioder men läsa en tidning eller bok går inte. Orkar inte påbörja något så enkelt som att diska utan att ha laddat för det flera timmar och ibland dagar och sedan tar jag bara lite av det och sätter mig igen. Är alltid orolig och frustrerad och väntar bara på att ngt ska gå snett. Vågar inte hoppas eller tro att saker ska ordna sig utan befarar alltid det värsta. Klarar inte av människor utan vill bara vara för mig själv för annars blir jag stressad. Deprimerad och konstant pångest. Listan kan göras lång.


Hej! En vuxen utredning ang ADHD görs via, vuxen psykiatrin. Har sälv gjort en utredning som blev klar hösten -09. ADHD utredningen består av flera delar. MEN! Man får stå på sig när det gäller att få dessa utredningar gjorda. Men jag ångrar inte min utredning. Den har hjälp mig i vardagen så kopiöst mycket. Och när det gäller utredningar som ADHD eller Bipolär typ 2 plus några till så är det inte så lätt att säga att man just har ADHD de kan lika väl vara bipolär typ 2 eller nått annat man har. Men kom ihåg. Stå på dig och lyssna till dig själv! Låt dom inte köra över dig! hppas detta är till liten hjälp iaf.


Jag fick vänta i kö i 1 år innan jag fick min utredning men de gav mig en klinisk diagnos så jag fick äta medicin mot ADHD ändå. Sedan visade sig att jag inte har det, inta har bipolär 2 heller för den delen. Men som tidigare nämnt, du får stå på dig! Lycka till!


Jag skickades på utredning helt ovetandes om ADHD, jag fick kallelse efter 2 veckor. Utredningen gjordes på en NPF-enhet med en NPF-psykolog. Det var mååååånga test ca 3 timmar långa, med intervjuver, frågeformulär, anhörigintervjuver, intelligenstest, fokustest, associationstest... tja vet inte exakt namn men det var typ som att göra högskoleprov varje gång ) Utredningen tog 3 månader, sen 4 veckor ungefär för att få utredningssvar :) Detta var förvisso 2005 och nu ser det ju heeeeelt annorlunda ut med kötid, det är så många som själv hittar ADHD/ADD-fakta och söker hjälp, det är ju jättebra men utredningsenheterna expanderas väl inte i samma takt som folk begär remiss. :) Vet de som genomgått screening sedan "förutredning" på vuxenpsykiatrin i väntan på kallelse. Vuxenpsyk kan ju även göra saker som begära massa prover via LAB och remittera till magnetröntgen och EEG... :) Kanske man även kan få hjälp av arbetsterapeut innan diagnos, många har ju stora svårigheter att hitta lagom och struktur på egen hand, och för mig är det iaf så att det hjälper lika mkt som mediciner :) (Bäst har ju en kombinerad behandling varit, men utredning behövs ju för att få medicin). Annars kan man ju uppsöka forum med de med diagnos eller som också köar och därigenom få tips och råd. Tex smarta praktiska grejer för att underlätta och hur man kan hjälpa till att hålla hyperaktiviteten nere. Tex hitta struktur och rutiner. (De flesta kör ju redan listor och scheman av alla de slag, men dom går alltid att förfina eller hitta optimerad anpassning utefter en själv)... Slutligen ett viktigt tips. Våga vara bestämd mot vården. Oavsett om det är ADHD eller inte så har du ju ett behov att få hjälp med dina problem? :)

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons