Forum Neuropsykiatriskt funktionshinder (NPF)


ADD - Utredning/behandling?

Min läkare misstänker att jag har ADD och jag är väldigt beredd att hålla med om den misstanken. Detta är en väldigt ny tanke för mig och inget som någon någonsin tagit upp med mig innan. Jag tänkte för det första försöka få en utredning, så jag undrar om någon vet hur en sådana går till och hur jag ska gå till väga för att få en? Jag har förstått att det kan väldigt lång tid att få en utredning gjord och undrar därför om någon vet vad man gör så länge? Alltså kan man påbörja någon form av behandling innan utredningen är gjord? Jag är snart 26 år gammal och känner att tillräckligt med tid har gått åt till att inte få någonting som helst gjort i mitt vuxna liv. Länge har jag beskrivit mig som om jag "fastnat i tonåren". Jag har svårt för att få det vanliga livet att fungera med alla "vuxenaktiviteter" som måste bli gjorda, sköta hemmet, slutföra utbildning, ta körkort, klara av ett jobb osv. Allt sådant har fastnat på knappt halvvägs och jag är trött på att bara vänta på bli vuxen. Tips och råd mottages tacksamt!

Den läkare som "misstänker" att du har add, ska skriva en remiss för utredning. Eller - enligt Stockholms läns landsting Du begär hos din läkare att han/hon skriver en remiss för utredning av adhd (som är den utredning som görs, även vid add..). I Stockholm finns en vårdgaranti som innebär att utredningen ska påbörjas inom 3 månader, från att remiss inkommit till mottagning. OM de inte gör det, kan man vända sig till vårdgarantikansliet. Sen finns ju privat lösning, att sas själv bekosta en utredning på privat klinik. Där vet inte jag hur "ansökan" går till. Men du kan säkert hitta info om det, om du söker. Mig veterligen nej, ingen behandling kan påbörjas utan att utredning är genomförd, och du HAR fått diagnos. Lycka till !


Hej Novah. Är en tjej på 22 år som för et par månader "började" en utredning för Add, har haft den oturen att få en läkare som inte gör sitt jobb. Lyssnar inte på det man har att berätta och nekar psyologhjälp för min sociala fobi samt ångest och svår deprisson. Träffade en läkare innan som skickade remiss till vuxenpsykiatrin hos den läkare so inte behandar patienter väl. Han ansåg att jag har de kriterier och symptom för Add. Jag har haft en svår skolgång, koncentrationsvårigheter, ja mer därtill. känner så mkt igen mig av det du har skrivit, försökt gång på gång att börja läsa till körkortet men nej det blir aldrig av, inte pga lathet men utan det känns som en slags "spärr" något som gör att jag inte kan komma igång men saker som simpla saker i vardagen.. Jag hoppas du får hjälp och en bra utrdedning, det är inte heller så lätt att komma i kontakt med personer i samma sits. Ha de bäst! lucka till!


En typisk grej för ADD är jag orkar inte städa för att det är ostädat. novah. jag vet precis hur det är. det är precis som för mig. försök och va likgiltig det skadar inte att folk tjatar på dig att ta tag i saker javisst gör inget om man är grinig säg att så här till dig själv, jag ska spela tv spel i en timme sen ska jag diska elr städa t ex. gör det på en gång istället det tar kortare tid än vad man tror. ha på musik medans du gör saker det blir bättre då.


Hejsan novah! Jag har nyligen genomgått en utredning med misstanke om adhd samt asbergers. Jag har fått diagnosen adhd samt två personlighetsstörningar. Till största del innefattar en utredning ett antal samtal med en psykolog samt en hel del frågeformulär som man fyller i hemma. Man genomför även intelligenstester för att kunna utesluta att låg intelligens ligger som grund för problematiken. Du lär också få göra en koncentrationstest på dator där bokstäver blinkar på en skärm, din uppgift är då att klicka med musen varje gång en bokstav blinkar, men inte när X blinkar. Ett råd vill jag ge dig och det är: STÅ PÅ DIG! Lägg ALLTID tryck på att du BEHÖVER en utredning när du ansöker om det. Säg inte att du vill, säg att du BEHÖVER. Det är otroligt viktigt att man verkligen lägger tyngd på att man behöver en utredning för att kunna gå vidare med sitt liv. Jag önskar dig stort lycka till och jag hoppas att du får de svar du söker, samt att du får den hjälp du behöver. :) Mvh Alice


Hej igen! Nu har jag fått träffa en läkare till och han sa att jag mer lutade åt ADHD än ADD, men att detta bör utredas. Så en utredning väntar, men han sa att det kunde ta ett tag. Denna läkare verkade väldigt säker på att jag är lättbehandlad och att saker och ting kommer bli mycket bättre för mig bara jag är redo att göra jobbet. Vilket jag verkligen är! Jag känner mig mycket positiv inför det hela då jag är trött på min situation, utav helvete rent ut sagt.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons