Forum Neuropsykiatriskt funktionshinder (NPF)


ADD, Asperger, eller lite av varje?

Förra året fick jag diagnosen ADD men jag har länge varit osäker på att jag har fått rätt diagnos. Jag vet till och med att jag inte gjorde mitt bästa när jag fick göra testerna i 5:an, när lärarna ville ta reda på vad det var för fel på mig. Ibland tvivlar jag, för det är mycket som jag inte har problem med som andra med ADD har svårt för. Jag har t.ex inte ett dåligt arbetsminne, det upptäckte jag när jag fick göra RoboMemo och hade tvärtemot ett högt arbetsminne. Jag har mest problem med att jag ofta blir ledsen, har svårt att lyssna när jag inte är intresserad, och är känslig för mycket ljud, vilket jag läst är egenskaper som både personer med ADD och Aspergers syndrom brukar ha. När jag läst om Aspergers syndrom har jag sett att jag har många typiska drag därifrån och som jag också har haft tidigare under min uppväxt. Men där är det samma sak som med ADD, att jag bara har drygt hälften av dragen som inkluderas i diagnosen. Jag äter medicin för ADD, melatonin för att kunna sova och Stratera, som gör mig mer koncentrerad och så att jag får saker gjorda. Det känns som om jag har ADD till hälften och Asperger till hälften. Kan det vara så?

Jag känner igen mig till viss del i det du skriver. Fick nyligen ADD-diagnos, men för mig kändes det som att den diagnosen stämde till hundra procent. När det gäller Asperger finns det både en del som talar för och en del som talar mot för min del. Ett bra svar gavs på frågan "Aspergers syndrom?" på "Fråga doktorn." Vet inte om detta kan vara till någon hjälp för dig? Jag vet inte om man nödvändigtvis måste ha nedsatt arbetsminne vid ADHD/ADD? De flesta har ju det. Och kan man ha till hälften ADD och till hälften Aspergers? Detta kanske säger en del om bristerna i det diagnostiska system som man använder sig av. De neuropsykiatriska diagnoserna verkar vara släkt med varandra och går i varandra. Tja, man kan bli förvirrad när man börjar fundera. Själv tänker jag ta upp mina frågor med psykologen som utredde mig (tillsammans med en psykiatriker). Kanske en idé även för dig?


Hej! Jag har en dotter som precis fått både AS och ADD diagnos. Så visst kan båda diagnoserna finnas hos samma person.


Hej! Det är jätte bra att du funderar på din problematik och jag tycker du ska be att få göra om testar och annat du gjort och att du denna gång gör ditt bästa så att det blir rätt resultat för dig för då kan du också få den hjälp och det stöd du har rätt till. Kämpa på. Kram

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons