Upptäckt banar väg för ny behandling mot MS

Nya fynd vid Karolinska Institutet ger en ny förklaring till hur sjukdomen multipel skleros (MS) uppkommer. Tidigare forskning om MS har fokuserat på immunceller av typen T-celler men nu har det visat sig att även B-cellerna spelar en roll. Upptäckten kan leda till nya sätt att angripa sjukdomen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-09-10
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Upptäckt banar väg för ny behandling mot MS
Annons

Vid den kroniska sjukdomen multipel skleros (MS) attackerar och skadar kroppens immunceller den egna nervvävnaden. Omkring 2,5 miljoner människor i världen uppskattas vara drabbade av sjukdomen, som är vanligast bland kvinnor.

Tidigare har MS-forskare huvudsakligen fokuserat på immunceller av typen T-celler. Men en ny studie vid Karolinska Institutet och University of Zürich visar att även immunförsvarets B-celler spelar en roll för uppkomsten av sjukdomen. De verkar nämligen aktivera T-celler av den typ som attackerar det skyddande lager som omger nervcellerna.

Detta kunde forskarna se genom att studera blodprover hos MS-sjuka. Men genom att ta bort B-cellerna avbröts den sjukdomsdrivande processen.

Annons
Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Nya behandlingsmöjligheter vid MS

Forskarna drar slutsatsen att sjukdomsaktiviteten vid MS innebär ett samspel mellan B- och T-celler, där aktivering av T-celler i blodet leder till att cellerna rör sig till hjärnan och skadar hjärnvävnaden. Det skriver Karolinska institutet i ett pressmeddelande.

Fyndet förklarar den tidigare oklara mekanismen bakom en ny klass av MS-läkemedel (rituximab och ocrelizumab) samtidigt som det banar väg för nya sätt att behandla sjukdomen, menar forskarna.

Annons
Annons

    Källor

  • Karolinska institutet - https://ki.se/nyheter/ny-forklaring-till-uppkomsten-av-ms

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-09-10 17:11 (3 år sen)

    Kan denna upptäckt hjälpa oss med sekundär MS?

  • Avatar Tidigare användare 2018-09-10 17:21 (3 år sen)

    Mycket intressant och för info har tre av mina syskon drabbats av MS och min ena bror avled i juli efter den aggressivaste formen och dubbelsidig lunginflammation! 4 syskon är vi och tre med diagnos MS!!!