Svår MS kan bromsas med statin

Patienter med sekundär progressiv MS fick minskad förtvining i hjärnan när de behandlades med en hög dos av det kolesterolsänkande läkemedlet simvastatin. Detta enligt en ny studie publicerad i Lancet.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-03-19
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

De brittiska forskarna följde 140 patienter med sekundär progressiv MS (multipel skleros), en mer svårbehandlad fas som brukar uppträda efter den inledande skovvis förlöpande sjukdomsfasen.

Patienterna följdes upp i två år och resultaten av studien visar att de patienter som lottades till daglig behandling hade en 43 procentig årlig minskning i hur snabbt hjärnan förtvinande, jämfört med de som fick placebo.

Forskarna tror att det är de antiinflammatoriska egenskaperna i behandlingen som kan ha gett effekt i studien. De varnar dock för att fynden som främst baseras på MR-undersökning av hjärnan, inte nödvändigtvis leder till en klinisk förbättring. Forskarna vill nu testa behandlingen i större fas 3-studier. 

Annons
Annons

Har du multipel skleros eller känner någon med MS? Lär dig mer om MS på MS-koll.se »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons