Salt kopplas till MS

Forskare i flera länder för nu fram en helt ny teori kring MS (multipel skleros). Nämligen att salt i maten kan vara en bidragande orsak till att den autoimmuna sjukdomen bryter ut.

Publicerad den: 2013-03-07
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

Det är tidskriften Nature som skriver om hur forskarna i labbförsök visar en mekanism för hur salt skulle bidra till sjukdomen MS. De visar även att möss som getts en variant av MS får ett snabbare sjukdomsförlopp när de får mat med mycket salt.

Enligt den svenske MS-forskaren Tomas Olsson, professor i neurologi vid Karolinska sjukhuset i Solna, kan det här vara en helt ny möjlig pusselbit i orsakerna till sjukdomen, men han betonar också att det man är säker på är att det just är flera samverkande orsaker som avgör vem som blir sjuk.

– Det är ett antal ärftliga faktorer, särskilt i immunförsvaret, och de här yttre livsstilsfaktorerna som rökning, solljusexponering, d-vitamin och körtelfeber, det är de som är ganska fastslagna som riskfaktorer. Och det är möjligt att den här koksalthistorien är precis en sådan faktor, något som påverkar en del. Det skulle vara min gissning, säger Olsson till Sveriges radio.

Annons
Annons

EmediateAd

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Annika 2013-03-7 11:54 (7 år sen)

  D vitamin? För mycket eller för lite, det framgår inte? Annika

 • Avatar Margareta Lundström 2013-03-7 19:27 (7 år sen)

  Ett Goddag Yxskaft inlägg! Till ingen nytta.

 • Avatar Lisa 2013-03-7 20:17 (7 år sen)

  Det står i ytterligare en artikel att en låg doser av sol - och D-vitaminexponering, är faktorer som ökar risken för MS

 • Avatar Magda 2013-03-9 14:55 (7 år sen)

  Har haft flera olika sjukdomar, bl.a. av neurologisk art och har med fördel ätit salt kost.

 • Avatar Frågande 2013-03-10 07:54 (7 år sen)

  "visar även att möss som getts en variant av MS" Vad har de gett? Om de kan "ge" MS, borde de väl kunna bota? Eller i alla fall definitivt veta vad och hur det uppkommer? Har inte MS med ryggmärg, hjärna, skador på dessa, diskbråck, trauma etc att göra?


Annons
Annons
Annons