Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rökning ökar risken för sjukdomen ms

Annons

Personer som röker löper kraftigt ökad risk att drabbas av sjukdomen multipel skleros, ms, än vad personer gör som inte röker. Det visar den hittills största svenska studien&nbspdär forskare&nbspsett på&nbspsambandet mellan ms och rökning. Anna Karin Hedström, ms-forskare vid Karolinska institutet och författare till studien kommenterar studieresultatet.
– Vår slutsats är att rökare som har en anhörig eller släkting drabbad av ms bör sluta röka. Det kan kanske förhindra att sjukdomen bryter ut, säger Anna Karin Hedström.

Totalt har drygt 900 personer deltagit i studien som har diagnosen ms. Forskarna har frågat dessa personer om deras tobaksanvändning och andra levnadsvanor. 1 800 friska personer har fungerat som kontrollgrupp och det forskarna kommit fram till är att män som röker har en fördubblad risk att få ms jämfört med dem som inte röker. Kvinnor som röker löper en och halv gång högre risk att drabbas. Anna Karin Hedström berättar att det märks en ökad risk för ms desto mer man röker, både med antal cigaretter och år.

Annons
Annons

Studien visar samtidigt att det lönar sig att sluta röka för dem som tillhör riskgruppen. Om man slutar att röka är risken att drabbas av sjukdomen, fem år efter rökstoppet, densamma för dem som aldrig har rökt. Forskarna har däremot&nbspinte kunnat hitta något samband mellan snus och ms, trots att snus liksom cigaretter innehåller nikotin.
– Därför kan man anta att det inte är nikotinet i cigaretterna som bidrar till ms, säger Anna Karin Hedström.

Vad som bidrar till att rökning ökar risken för att insjukna i ms är inte helt klar. Men en teori är att vissa virusinfektioner kan trigga i gång sjukdomen. Personer som röker har en ökad infektionskänslighet i luftvägarna och tycks därför vara mer mottagliga för ms. Forskare misstänker att rökning påverkar immunförsvaret så att den som har vissa gener insjuknar lättare.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons