Nyupptäckt gen ökar risken för MS

Annons
Annons
Annons

En ny genvariant som tycks kunna öka risken med tjugo procent för att man ska få nervsjukdomen multipel skleros (MS) har upptäckts av en internationell forskargrupp.
– Det är en av de gener som verkligen påverkar, säger forskaren Tomas Olsson på Karolinska institutet, till Vetenskapsradion.

MS är en sjukdom i nervsystemet som bland annat kan ge känselbortfall och förlamning. Varför vissa människor får denna sjukdom har ganska länge varit något av ett mysterium. Men under de senaste åren har forskningen gått framåt och man har börjat hitta gener som påverkar risken för att man ska utveckla sjukdomen.

Och den genvariant som forskargruppen nu har upptäckt verkar höja risken för MS med 20 procent. Förmodligen finns det ett hundratal olika gener som påverkar risken för MS, säger Tomas Olsson. Förhoppningen är att man ska lyckas kartlägga dessa för att i framtiden kunna utveckla ett genetiskt test som kan bedöma en persons risk för att få sjukdomen.

Ett annat mål, som nog ligger lite närmre i tiden, är nya MS-behandlingar. Och då är upptäckten av denna och andra gener väldigt betydelsefulla, menar Tomas Olsson.
– Vi håller på och lär oss precis hur den här genen fungerar i immunsystemet. Och under det arbetet så kan det tänkas att man kan hitta läkemedel som ingriper i aktiveringen av den här genen och därmed skulle kunna minska sjukdomen, säger Tomas Olsson, som deltagit i forskningsarbetet.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons