Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny behandlingsmöjlighet för MS-patienter

MS-patienter med lindrigare sjukdom slipper nu ta sprutor. Ett nytt oralt läkemedel har beviljats subvention av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-06-04

Annons

TLV konstaterar att läkemedlet är kostnadseffektivt jämfört med det billigaste av dagens interferonläkemedel.

Neurologen Jan Lycke vid Sahlgrenska universitetssjukhuset menar att de flesta patienter föredrar att ta läkemedel via munnen framför sprutbehandling.

– Det kommer att bli ökad möjlighet att erbjuda en smidigare och attraktivare behandling, säger han till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Den nya kapseln ska tas två gånger dagligen mot skovvis fortlöpande multipel skleros och i kliniska studier har läkemedlet visat på minskad förekomst av sjukdomsskov jämfört med dagens injektionsbehandling med betainterferon och glatimeracetat.

Idag är MS den näst vanligaste orsaken till neurologiska funktionsnedsättningar hos unga vuxna. I Sverige beräknas drygt 17 000 svenskar ha multipel skleros och årligen insjuknar minst 500 personer. Ny forskning visar att MS kan vara betydligt vanligare än man hittills trott.

– En ny studie tyder på ungefär 900 nya MS-fall per år i Sverige, jämfört med den tidigare siffran 500 fall. Orsaken till den ökade incidensen är okänd. Men det är välkänt att MS är vanligare i länder som ligger långt ifrån ekvatorn och man har diskuterat om bristen på D-vitamin (solljus) kan vara en av förklaringarna, säger Jan Lycke till Netdoktor. 

Har du eller någon du känner MS? Lär dig mer om MS, symtom, behandlingsalternativ samt komplikationer genom MS-koll.se »

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-07-2 15:10 (10 år sen)

    Hade turen att ha en magnetkamera+läkar tid just när den nya medicinen blivit ok:ad så jag fick börja direkt. Så 1 månad med nya tablett medicinen nu! bara å svälja 2 taletter/dag istället för en spruta/dag, och jag mår jättebr,a å är sååå mycket piggare än med de förhatliga sprutorna. Love it!

    Känner mig som mig själv igen! <3

  • Avatar Tidigare användare 2014-06-14 21:47 (10 år sen)

    Jag skulle själv inte ha emot att kunna köpa det mot smärtan som blir sömnproblem . Är smärtan för hög ja den lindrar fast man tänker på annat än smärtan och vips så somnar man efter 5 min till 2-3 timmar. Fast tyvärr är det fel på lagen och gå till kriminella element som sysslar med allt möjligt därav använder jag mig inte av det som kanske skulle bli 1-8 ggr månad.

  • Avatar Tidigare användare 2014-06-14 21:40 (10 år sen)

    Det finns ett preparat som många med MS använder och flera säger det är bättre än läkemedlen.
    Så de odlar Marijuana själva och slipper då kontakt med övriga kriminella element, fast det är ju olagligt , lagen går före livskvalite sunt förnuft , finns fel i lagen.

  • Avatar Tidigare användare 2014-06-5 21:47 (10 år sen)

    Jaha... Suck (utdragen och högljudd)...
    Återigen - en glädjande, hoppingivande nyhet för MS - drabbade. Nya mediciner kommer ut på marknaden. Men, bara för dem som har MS i skov. Vi andra då? Vi som diagnostiserats likt förbannat med MS, trots att vi inte har dessa så kallade skov... Hur blir det med oss? H U R länge ska vår väntan på n å g o n form av medicinsk hjälp vara? Naturligtvis är det fantastiskt att bromsmedicinerna finns och hjälper miljontals människor i världen. Att tycka annat vore horribelt! Men jag vill också bli hjälpt! Jag är också sjuk. I MS.

  • Avatar Tidigare användare 2014-06-5 08:44 (10 år sen)

    Jag VILL ha!!!
    Slippa sprutor å ångest varje vecka! !!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.