Ny rekommendation för läkemedelsbehandling av MS

Tillsammans med en expertgrupp har Läkemedelsverket tagit fram nya rekommendationer för läkemedelsbehandling av multipel skleros, MS.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2015-12-18
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Rekommendationen omfattar så kallad sjukdomsmodifierande läkemedelsbehandling vid de olika typerna av MS, behandling av MS-skov, behandling av MS hos barn och äldre, vid graviditet och amning samt behandling av de olika symtom som kan uppträda vid MS.

1000 svenskar injuknar årligen

Multipel skleros är en av de vanligare bakomliggande orsakerna till neurologisk funktionsnedsättning i ung vuxen ålder. Sjukdomen debuterar oftast vid 20-40 års ålder och cirka 1000 svenskar insjuknar årligen. Idag lever cirka 20 000 svenskar med sjukdomen, som också är dubbelt så vanligare hos kvinnor.

Det finns hittills inte någon behandling som kan bota MS men flera godkända läkemedelsbehandlingar som påverkar sjukdomsförloppet vid skovformad MS. Dessa behandlingar, som benämns sjukdomsmodifierande, syftar till att förebygga sjukdomsskov och utveckling av bestående funktionsnedsättning. Sjukdomsmodifierande behandling verkar genom att hämma den inflammationsaktivitet i centrala nervsystemet som påverkar både frekvensen av skov och utveckling av bestående funktionsnedsättning.

Annons
Annons

Rekommendationerna baseras på litteraturgenomgångar och där evidens saknas eller är otillräckligt är rekommendationerna baserade på konsensus i expertgruppen.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Pontus 2015-12-18 15:23 (4 år sen)

  Men hallå! Vilken artikel! Vilka är då de nya rekommendationerna?!
  Om ni inte orkar sammanfatta dem kan ni väl åtminstone länka till nåt ställe där de finns?

 • Avatar Pontus 2015-12-18 16:15 (4 år sen)

  Länk till Läkemedelsverkets rapport:
  https://lakemedelsverket.se/upload/halso-och-sjukvard/behandlingsrekommendationer/Lakemedelsbehandling_av_multipel_skleros_MS_behandlingsrekommendation_webb.pdf

 • jag--insta
  Helena Schön 2015-12-21 14:42 (4 år sen)

  ... men VAD är det för sorts behandling det handlar om... får man veta lite mer hur Ni tänker här?

  Tacksam för svaret.
  God Jul och Gott Nytt År
  önskar Helena


Annons
Annons
Annons