Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny forskning väcker hopp för ms-sjuka


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-08-12

Annons

Vid en stor internationell studie upptäcktes 29 nya genvarianter som ökar risken för ms (multipel skleros). Det är ett steg mot att förstå hur sjukdomen uppstår, rapporterar SVT Vetenskapsnyheter (TT).

Tidigare har forskare kunnat identifiera 23 genvarianter som är vanligare hos ms-patienter än hos friska människor. Med de 29 nya genvarianterna är har forskarna tagit ett steg mot rätt riktning.

– De förorsakar inte med säkerhet sjukdomen men de ökar risken. Det absolut viktigaste är att de säger någonting om hur multipel skleros (MS) uppstår och vilka mekanismer som styr sjukdomen, säger Ann-Christine Syvänen, professor vid Uppsala universitet och vars forskargrupp deltagit i studien, till TT.

Annons
Annons

De genvarianter som hittats finns i områden som har betydelse för hur immunsystemet fungerar. Det är samma genvarianter som hittats hos personer som lider av tarmsjukdomen Crohns och SLE.

- Det tyder på att det rör sig om en immunologisk sjukdom och att man kanske skulle kunna tillämpa samma behandlingsmetoder och mediciner som man använder vid dessa sjukdomar, säger Syvänen.

I Sverige lever över 17 000 med sjukdomen multipel skleros som angriper det centrala nervsystemet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.