Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nytt hopp om botande behandling mot MS

Kan personer med multipel skleros (MS) botas med hjälp av autolog blodstamcellsbehandling? Det är vad forskare vid Akademiska sjukhuset just nu tittar på. 

Nytt hopp om botande behandling mot MS
Annons

Multipel skleros (MS) är en autoimmun neurologisk sjukdom som angriper det centrala nervsystemet. Angreppet leder i sin tur till skov med symtom såsom känselförändringar och synnedsättning. Med tiden ger sjukdomen permanenta skador med både gångsvårigheter och tanketröghet.

Varför man drabbas är ännu inte helt fastställt, men under senare år har man kunnat identifiera flera livsstils och miljöfaktorer som tänkbara riskfaktorer.

Hopp om botande behandling

Idag finns ingen botande behandling mot MS. Men enligt forskare vid Akademiska sjukhuset finns det hopp om att det snart blir ändring på det. Detta med hjälp av Autolog blodstamcellsbehandling.

Annons
Annons

– Autolog blodstamcellsbehandling, där stamceller tas från patientens eget blod, har visat sig ha god effekt för en del individer med MS. För att se om det finns stöd för att behandlingen även kan bota sjukdomen ska vi studera patienternas immunförsvar på större detaljnivå. Om det stämmer är det en av de få stora autoimmuna sjukdomarna som faktiskt går att bota. Det kan leda till att ambitionsnivån höjs för alla autoimmuna sjukdomar med bot som mål, säger Joachim Burman, överläkare på neurologkliniken på Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet.


Nollställer immunförsvaret

Den första autologa blodstamcellsbehandlingen gjordes i Sverige redan 2004 och sedan dess har mer än 200 MS-sjuka framgångsrikt transplanterats. Behandlingen syftar till att nollställa immunförsvaret så att det upphör att skada hjärnan. Och vad studier pekar på så är blodstamcellstransplantation mer effektivt än traditionell bromsmedicin mot MS.

Annons
Annons

    Källor

  • Akademiska - https://www.akademiska.se/om-oss/press-och-kommunikation/pressrum/#/pressreleases/klinisk-studie-fokuserar-paa-ms-som-botbar-sjukdom-2955789

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Anne-Marie 2021-02-14 22:49 (3 år sen)

    Suveränt !!!

  • Avatar Jonas 2020-09-11 11:23 (4 år sen)

    Superbra


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.