Ny effektiv medicin mot MS

Annons

En ny typ av mediciner mot sjukdomen MS, multipel skleros, är på väg att lanseras. De nya medicinerna kan tas i tablettform, i stället för dagens plågsamma dagliga injektioner.
– Det här kommer att förändra livet helt för de MS-sjuka, säger professor Tomas Olsson, som är MS-expert på Karolinska institutet, och menar att detta är ett stort steg.

– Nu har vi en tablettbehandling med en effektivitet på 50 till 60 procent, jämfört med cirka 30 procent tidigare, säger han.

Annons
Annons

Inom något eller ett par år kan flera nya läkemedel i tablettform finnas tillgängliga för MS-patienter. Det kommer att innebära en stor förändring för MS-sjuka, som hittills varit tvungna att ta dagliga injektioner som dessutom ger svåra biverkningar. Två av de nya medicinerna har nyligen testats i större internationella studier, där även svenska patienter ingått.

MS leder till inflammationer i det centrala nervsystemet och det är inflammationerna och skoven som kan minskas på ett effektivt sätt med de nya medicinerna. I dagsläget finns ingen bot mot MS, bara läkemedel som bromsar sjukdomsförloppet.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons