MS-patienter ges bättre vård med ny arbetsmetod

Specialutbildade sjuksköterskor handhar vartannat återbesök av patienter med multipel skleros (MS) vilket gett en god effekt på MS-vården vid Neurologikliniken, Norrlands universitetssjukhus. Metoden, som från början var ett sätt att lösa bristen på neurologer har gett många fler positiva effekter; patienten har fått bättre kontinuitet, sjuksköterskorna har fått mer kvalificerade arbetsuppgifter och neurologerna har fått tid och resurser att ta emot fler patienter.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-11-13
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Anders Svenningsson, överläkare vid neurologiska kliniken är en av de som arbetat fram det nya arbetssättet på kliniken. Den nya arbetsmetoden går ut på framförallt två saker hittills; att neurologerna och sjuksköterskorna delar på återbesöken. Istället för läkarbesök var 6:e månad så görs det under ett år ett besök hos MS-sköterska inför vilket patienten fyllt i ett frågeformulär rörande möjliga MS-symptom och vid besöket går de igenom detta i lugn och ro och diskuterar olika lösningar. Det andra är en delegering av rutinmässiga remisser vilket gjort att mycket administrativa sysslor tagits bort från neurologerna och neuroradiologerna som får mer tid över åt det de faktiskt är utbildade till.

– Vi har lyckats hålla våra återbesök trots att vi är väldigt få MS-profilerade läkare på enheten som också har rätt mycket uppgifter inom forskning, utbildning, nationella organisationer med mera. Patienterna får enligt vårt tycke en bättre vård när en sköterska kan ägna ordentligt med tid för att diskutera en del av de besvär patienterna sällan hinner ta upp med sin läkare, säger Anders Svenningsson till Netdoktor.

Går er nya arbetsmetod att applicera på andra sjukhus som har en neurologisk klinik?

Annons
Annons

– Självklart! Det finns massor med tid att hämta och mera kvalitet för pengarna att få om man satsade mer på specialutbildade sjuksköterskor.

Lever du eller någon du känner med multipel skleros och hur uppfattar du MS-sjukvården? Kommentera direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar assja ringborg 2013-11-13 12:25 (6 år sen)

  Ovan låter bra - i Jönköping kommer vi knappt in vartannat år....alltid massa obesvarade frågor!

 • 31f7f1623fd5a7287c8cb587013bf5fb.jpg
  2013-11-13 13:54 (6 år sen)

  @Assja Ringborg - Vi får hoppas att Umeåmodellen appliceras överallt i Sverige. Det skulle definitivt gynna alla i vårdkedjan.

 • Avatar Reb 2013-11-13 13:35 (6 år sen)

  I Lund har de ungefär det systemet på neurologen, det fungerar bra. Skillnaden är att de inte har frågeformulär inför besök. Det vore nog bra att införa, det kan vara lätt att glömma att nämna eller fråga om saker.

 • 31f7f1623fd5a7287c8cb587013bf5fb.jpg
  2013-11-13 14:37 (6 år sen)

  Alla ni som har någon erfarenhet av neurologisk sjukvård (behöver ej vara MS-vård) - berätta gärna hur ni upplever den och var i landet ni bor.

  Intressant att få veta vilka erfarenheter ni har!

 • Avatar stolt 2 barns mamma 2013-11-13 16:35 (6 år sen)

  Tyvärr gäller det ej för Hässleholms Sjukhus medicinkliniken. Där är det katastrofalt. Fick diagnos MS i maj i år och när man ringer får man endast prata med en läkarsekreterare och sen ska man inte prata om neurologerna. Under en 6 månaders period så har jag fått träffa 2 olika läkare och det har gått käpp rätt åt skogen under den tiden för mig med sjukdomen. Men får ingen infomation vid diagnos, fick leta upp den själv och besöken tar max 10 min. Iallt väldigt dåligt. Försökt komma till MS team men fått remisser tillbaka för att de anser att kompetensen är tillräcklig närmare och att det är brist på neurologer.

 • Avatar Nöjd 2013-11-13 17:59 (6 år sen)

  Fick diagnosen i maj och är väldigt nöjd med NUS i Umeå. Alltid lätt att få kontakt och de ringer alltid upp om det skulle vara något.

 • Avatar Marlene Eriksson 2013-11-13 17:10 (6 år sen)

  Jag är ms patient och får alltid den hjälpen jag behöver snabba och duktiga är mina neuro sköterskor på Gotland. Jag har haft ms sen 1991 men diagnosen fick jag 2011. Bättre sent än aldrig. Har haft kontakt med ms nätet sjukgymnast o logoped kuratoralla är jättetrevliga. Å lätta att nå/Marlene

 • Avatar Malin 2013-11-13 18:48 (6 år sen)

  Hej ! Tillhör Huddinge sjukhus./Stockholm
  Är nöjd men önskar att man hade mer kontakt kontinuerligt med ms sköterskorna.
  Kontakt med neurolog läkare en gång om året och då även MR undersökning.
  Kram

 • Avatar Åsa 2013-11-13 19:45 (6 år sen)

  Hej
  Tillhör vg-regionen och pga att jag är jc-positiv och får Tysabri så får jag träffa läkaren var 6e månad och däremellan sköterskorna vid varje behandling naturligtvis.
  Vet dock många som inte får så täta besök.
  Verkar ju vara ett väldigt bra system att låta sköterskorna sköta intyg och frågeformulär innan läkarbesök. Så borde det vara överallt

 • Avatar Mimmi 2013-11-13 21:53 (6 år sen)

  Hej...
  Bor i västra götaland. Har s.k. skovlös MS. Fick diagn hösten 2010. Det är mer än ett år sedan jag var på en neuromott. Har inte blivit kallad som tidigare då jag var på undersökn årligen. De har nog glömt bort mej. Eftersom det inte finns medicinsk behandling mot primärprogressiv MS, kanske jag inte är intressant som patient. Naturligtvis borde jag själv ta reda på hur det förhåller sej, men jag orkar inte. Så kallade MS - team är nog annars jättebra! Och en sköterska, specialicerad på just MS är onekligen en tillgång på mottagningen.


Annons
Annons
Annons