Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

MS-patienter fick bättre motorik med ny medicin

Personer med ms har blivit hjälpta efter behandling med antikroppen natalizumab, enligt en ny studie. Det rapporterar flera läkemedelstidningar.
Annons

Patienterna har under fem år fått behandling med det relativt nya läkemedlet natalizumab, som hindrar immunceller i blodet från att orsaka skador på det centrala nervsystemet. Nu visar en studie gjord på initiativ av Karolinska institutet att patienterna mådde bättre efter behandlingen än före, vilket var oväntat.

– På fem års sikt skulle man förvänta sig en märkbar försämring, i alla fall på gruppnivå, säger Anders Svenningsson, neurolog vid Norrlands universitetssjukhus och medförfattare till studien, till Dagens Medicin.

De drygt 400 patienterna som fått medicinen i fem år hade inte fått sämre motorik, utan den hade tvärtom förbättrats en aning. Läkemedlet hade också god effekt på den kognitiva förmågan.

Annons
Annons

Resultaten visar också att patienterna mådde bättre ju tidigare behandlingen satts in.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.