MS-läkemedel med fingolimod relativt ofarligt


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2012-04-30
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Förra veckan gick Läkemedelsverket ut med information om skärpta rekommendationer för MS-läkemedelet som innehåller den aktiva substansen fingolimod på grund av hjärt-kärlpåverkan. 

Anders Svenningsson, docent och överläkare vid Neurologiska kliniken, menar att orsaken till dödsfall hos personer som börjat med läkemedlet som innehåller fingolimod, är oklar.

– De nya rekommendationerna med hjärtövervakning efter första tabletten får betraktas som en säkerhetsåtgärd där man snarare resonerar att det är bättre att vara för försiktig än tvärtom. Som ett exempel kan nämnas att man inte har denna rekommendation i USA, där man ju annars är känd för att vara "överförsiktig" på grund av deras system med risk för till exempel stämningar.

Annons
Annons

– Som jag ser det finns det idag inga data som tydligt talar för att risken att drabbas av plötsliga dödsfall är högre om man tar läkemedlet Fingolimod. Men eftersom läkemedlet är nytt och vi vet att det finns en viss påverkan på hjärtrytmen i början känns det rimligt att överväga andra alternativ om man har en känd hjärtsjukdom, står på mediciner som påverkar hjärtrytmen eller om det i sin släkt har förekommit oklara plötsliga dödsfall, fortsätter Svenningsson.

Svenningssons bedömning är att man idag inte ska betrakta det nya läkemedlet som mer farligt än något av de andra kraftfulla läkemedlen mot MS, men att man bör vara försiktig med användandet om man har riskfaktorer för rubbningar i hjärtrytmen.

Har du frågor om multipel skleros? Anders Svenningsson svarar på dina frågor i en livechatt onsdagen den 2:a maj klockan 10.00. Ställ din fråga reda nu genom att klicka här.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons