Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Miljön kan ligga bakom multipel skleros

Annons

Det är troligen någon miljöfaktor som ligger bakom den kroniska neurologiska sjukdomen multipel skleros (ms). Den slutsatsen drar forskare som har detaljstuderat tvillingars gener. Sjukdomen multipel skleros är sedan länge en gåta. Sjukdomen bryter ut då kroppens eget immunförsvar attackerar det så kallade myelinet, som är ett skyddande fettlager som ligger runt nervcellens långa utskott. Och följden av detta blir att nervsignalerna inte går fram som de ska. Vad som orsakar ms är fortfarande okänt, men olika forskargrupper har under åren kunnat visa att båda gener och miljö förmodligen är bakomliggande faktorer.

Nu visar nya studieresultat att någon miljöfaktor är den enskilt mest inflytelserika boven i dramat, enligt en grupp amerikanska forskare. De har gjort en detaljstudie av generna hos enäggstvillingar där bara den ena har drabbats av ms. Forskarna sökte efter genetiska faktorer eller epigenetiska störningar, det vill säga störningar i de mekanismer som reglerar genernas aktivitet, men ingenstans i studien framkommer det att dessa faktorer kan kopplas till multipel skleros. De spekulerar inte i vilken miljöfaktor som skulle vara ms-drivande. Andra forskare har bland annat pekat på att virusinfektion och brist på D-vitamin skulle kunna vara tänkbara grundorsaker.

Trots att de amerikanska forskarna inte hittade någonting som pekar mot att genetiska faktorer eller epigenetiska störningar kan kopplas till ms, säger de inte att generna inte spelar roll, för det gör de. Om en enäggstvilling till exempel drabbas av ms löper den andra tvillingen 30 procent större risk att göra det också, jämfört med befolkningen i övrigt. För patienter med ms betyder de nya rönen i princip ingenting, men de öppnar dörren för mer forskning på området.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.