Läkemedel bidrog till reparering av skador vid MS

Annons
Annons
Annons

Enligt en studie kan läkemedlet Tysabri hjälpa till att reparera nervskador hos personer med multipel skleros, MS. De flesta behandlingar som görs i dagsläget mot MS syftar till att dämpa den inflammatoriska aktiviteten och på så sätt hejda sjukdomsutvecklingen. Men nu visar en ny studie, som presenteras på neurologkongressen American Academy of Neurology, AAN, i Seattle, USA, att MS-läkemedlet Tysabri kan bidra till att bygga upp de myelinskiktet kring nervcellerna som skadas när en person lider av MS. Tysabri har varit godkänt läkemedel i Sverige sedan 2006.
– Det är så vitt jag vet första gången man kan visa att det går att öka återbildningen av myelin hos MS-patienter. Det ger ytterligare stöd för att detta är ett bra läkemedel, säger Tomas Olsson, professor och överläkare vid neurologkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Totalt ingick 62 patienter med skovvis MS eller sekundärprogressiv sjukdom behandling med Tysabri under ett års tid. Dessa jämfördes senare med 26 patienter som behandlades med interferon samt 22 friska kontrollpersoner. Och resultatet visar att de patienter som fick Tysabri hade en ökad återuppbyggnad av myelin efter ett års behandling, till skillnad från de som behandlades med interferon.

Studien är sponsrad av företaget Biogen Idec som marknadsför läkemedlet Tysabri. &nbsp

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons