Kattparasit skyddar mot ms

En vanlig parasitinfektion som sprids från katt till människa verkar skydda mot multipel skleros, ms. De nya rönen presenterades på American Association of Neurologists årliga möte i veckan.

Publicerad den: 2015-04-22
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Parasiten toxoplasma gondii tros finnas hos runt var femte svensk, efter smitta från parasitens normala värddjur, katten. Infektionen ger oftast inga eller bara lätta symtom som feber. En ny studie visar på en otippad koppling mellan parasiten och neurologisk sjukdom: Det är ovanligare med toxoplasmos bland ms-patienter än hos friska. Det gör att forskarna tror att toxoplasmainfektioner på något sätt skyddar mot utveckling av multipel skleros, ms.

– Resultatet styrker vår misstanke om att toxoplasmainfektion verkar vara bra och att det stämmer med den så kallade hygienhypotesen, säger läkarstudenten Frauke Stascheit, en av medarbetarna i studien, till Dagens Medicin.

Hygienhypotesen lanserades 1989 av den brittiske epidemiologen David Strachan som menade att bakterier behövs för att stimulera vårt immunsystem, och att våra rena hem idag är en förklaring till den ökade förekomsten av bland annat allergier.

Annons
Annons

Kattparasiten verkar inte bara ge ett visst skydd mot ms, utan också ge en lindrigare sjukdom hos de som ändå drabbas av multipel skleros. Ms-patienter med mycket toxoplasmaantikroppar i blodet hade en kortare initialfas av ms, mildare symtom och mindre skador på hjärnan, skriver Dagens Medicin. Resultaten behöver dock bekräftas i ytterligare studier. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons