Ingen forskning på de MS-läkemedel som patienterna föredrar

Behandling mot den neurologiska sjukdomen multipel skleros (MS) ska helst påverka vardagen så lite som möjligt. Patienterna föredrar dropp som ges med glesa intervaller. Samtidigt har läkemedelsbolaget slutat forska på detta preparat, visar ny forskning vid Umeå universitet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-23
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Idag lever omkring 18 000 personer i Sverige med den kronisk sjukdomen multipel skleros (MS). Sedan drygt 20 år kan sjukdomsförloppet dämpas med hjälp av bromsmediciner som minskar de inflammatoriska angreppen. I en avhandling visar Pierre de Flon, överläkare vid neurologmottagningen i Östersund och doktorand vid Umeå universitet, vilken MS-behandling som patienterna är mest nöjda med.

I ett samarbete mellan MS-mottagningarna i Umeå, Örebro och Östersund observerades 75 patienter med skovvis MS under en tremånadersperiod. Därefter fick de byta den traditionella behandlingen till substansen rituximab, som ges i form av dropp med glesa intervaller.

Genom kliniska kontroller, magnetkameraundersökning och analys av nervskademarkör i ryggmärgsvätskan följdes sedan patienterna under två år. Dessutom fick deltagarna skatta sin upplevelse av sjukdomen och behandlingen.

Annons
Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Minskad inflammatorisk aktivitet och nöjda patienter

Det visade sig att patienterna hade en minskad inflammatorisk aktivitet efter att ha bytt behandling. Funktionspåverkan förblev oförändrad men patienterna rapporterade en ökad nöjdhet.

– För MS-patienter är det väsentligt hur behandlingarna påverkar vardagen. En behandling som påminner mer om sjukdomen än sjukdomen i sig är misslyckad, säger Pierre de Flon, överläkare vid neurologmottagningen i Östersund och doktorand vid Umeå universitet.

Beroende av studier inom vården

Rituximab säljs sedan länge i Sverige och har bland annat använts för att behandla ledgångsreumatism. Dock har det marknadsförande bolaget valt att inrikta fortsatta studier på en ny substans. Därför är ytterligare kunskap om preparatet beroende av studier inom vården.

Annons
Annons

Den aktuella studien är den första landstingsfinansierade läkemedelsstudien av rituximab i Sverige.

    Källor

  • Umeå universitet - http://www.medfak.umu.se/om-fakulteten/aktuellt/nyhetsvisning/ms-patienter-hjalps-av-behandling-brsom-inte-paminner-om-sjukdomen.cid291391

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-04-24 08:34 (3 år sen)

    Har haft MS sedan 1991.