Hiv-smittade har lägre risk drabbas av MS

Hiv-smittade personer verkar ha betydligt lägre risk att få den neurologiska sjukdomen multipel skleros, MS. Det kan antingen bero på hiv-läkemedlen eller på själva hiv-infektionen.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-08-06
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

I en ny studie har data från 21 000 hiv-smittade personer jämförts med information från över fem miljoner patienter som behandlats för mindre skador. De hiv-positiva personerna hade över 60 procent mindre risk att få MS jämfört med kontrollgruppen.

Studien har utförts i England och är en uppföljning av en tidigare dansk studie som gjordes just för att se om hiv-läkemedel kan bromsa utvecklingen av MS. Den danska studien var dock för liten för att det skulle vara möjligt att dra slutsatser, skriver Sveriges Radio.

Den nya studien visar inte heller vad det är som minskar risken för att utveckla MS. Det kan antingen vara hiv-infektionen i sig eller läkemedlen mot hiv.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons