Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Genetisk kartläggning av multipel skleros

Forskare, från bland annat Karolinska institutet, har nu identifierat ytterligare 48 genvarianter som påverkar risken att utveckla multipel skleros, MS. Kartläggningen dubblerar nästan antalet kända genetiska riskfaktorer för MS.
Annons

Forskarna, totalt 84 forskargrupper från 13 länder, har studerat arvsmassan hos 29 300 patienter med MS (multipel skleros). De nya genvarianter som identifierats understryker ytterligare att immunsystemet spelar en central roll vid utvecklingen av MS. Totalt känner man nu till 110 MS-gener.

– Var och en för sig är dessa genvarianter associerade till en mycket liten risk att utveckla MS, men tillsammans kan de förklara ungefär 20 procent av den genetiska komponenten i sjukdomen, säger Tomas Olsson, professor i neurologi vid Karolinska Institutet, som samordnat den svenska delen av studien, i en pressrelease.

Ungefär 2,5 miljoner människor i världen lider av MS, som är en kronisk och mycket handikappande neurologisk sjukdom. I Sverige drabbar MS drygt en på tio tusen invånare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.