Gamla celler reparerar skador i hjärnan hos ms-patienter

Två nya svenska studier visar att det inte sker någon nybildning av vissa nervceller vid multipel skleros, ms, på det sätt man tidigare trott, däremot kan äldre celler bidra till att reparera skador i hjärnan som orsakas av sjukdomen, rapporterar Dagens Medicin. Resultaten är publicerade i tidskriften Nature.


Publicerad den: 2019-01-25
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Gamla celler reparerar skador i hjärnan hos ms-patienter
Annons

I båda studierna har forskarna undersökt nervceller från avlidna patienter med ms.

Vid ms angrips det hölje av myelin som isolerar nervcellerna av kroppens eget immunförsvar, vilket leder till att nervsignalerna i hjärna och ryggmärg inte leds lika snabbt som hos en frisk person, skriver Dagens Medicin. 

Sker ingen nybildning

Den ena studien visar att det inte sker någon nybildning av oligodendrocyter, de celler som producerar myelin, något man tidigare trott. Bakgrunden är att tidigare studier som gjorts på möss visat att oligodendrocyterna nybildas, och sedan antagit att det sker även hos människan.

–  Ett viktigt budskap är att djur inte är en bra modell för ms-patienter och att det inte går att basera strategier för behandlingar på musstudier, vilket man gjort tidigare, säger Jonas Frisén som lett den ena studien och är professor vid Karolinska Institutet.

Annons
Annons

De upptäckte även att gamla oligodendrocyter, celler som bildades innan sjukdomen bröt ut, kan bilda nytt myelin i de skadade områdena som uppstår i hjärnan vid ms. Det menar forskarna ger stöd för att behandla ms aggressivt tidigt i sjukdomsförloppet, något som är klinisk praxis i dag.

– Oligodendrocyterna som finns i de skadade områdena, så kallade lesioner, verkar ha en förmåga att reparera det myelin som angripits. Därför är det viktigt att skydda de oligodendrocyter som finns kvar med läkemedelsbehandling. I materialet ingick patienter med olika former av ms och resultaten var densamma hos alla, vilket pekar mot att det krävs en generös behandling vid alla typer av ms, säger Jonas Frisén.

Oligodendrocyter från ett 30-tal avlidna patienter har undersökts i studien och jämförts med celler från kontrollpersoner utan sjukdomen.

Annons
Annons

Oligodentrocyterna åldersbestämdes genom att mäta mängden av isotopen kol-14 från kärnvapenprovsprängningar under kalla kriget på 60-talet, som finns lagrad i cellernas DNA. Sedan sprängningarna har det skett en gradvis minskning av kol-14 i cellerna. De kunde på så vis se att det inte bildats nya oligodentrocyter efter det att patienterna insjuknat i ms.

Samtidigt publiceras ytterligare en artikel från en annan forskargrupp vid Karolinska institutet, som också studerat oligodendrocyter från avlidna ms-patienter. De har sett att det saknas förstadier till oligodentrocyter hos patienterna, vilket också stärker bilden av att det inte sker någon nybildning.

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/01/23/gamla-celler-kan-ha-nyckelroll-vid-ms/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu