Cancermedicin kan bli ny behandling mot MS


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-02-25
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Två forskargrupper vid Karolinska institutet har gjort en oväntad upptäckt. En beprövad cancermedicin kan ge hopp för MS-sjuka och bli ett nytt sätt att behandla MS, uppger Svt.se.

Multipel skleros, MS, är en autoimmunsjukdom, där kroppens egna vita blodkroppar angriper ryggmärg och hjärna och skadar nervvävnaden. Idag finns bromsmediciner mot MS, men en del fungerar inte på alla.

Forskarna visste att den beprövade cancermedicinen kunde minska genomsläppligheten hos blodkärl och där föddes tanken att med hjälp av medicinen täta kärlen och stänga till vägarna ut för de aggressiva vita blodkropparna hos MS-sjuka.

Annons
Annons

– För att testa den här hypotesen vände vi oss till en annan grupp som var bra på just MS, berättar Ingrid Nilsson blodkärlsforskare. Den andra gruppen, som leds av Tomas Olsson, professor i neurologi, var inte sena att hoppa på forskningsprojektet.

Metoden har testats på råttor som visade sig ge goda resultat. Tomas Olsson menar de i stort sett lyckades behandla bort sjukdomen på råttor. Nu vill forskarna inom en snar framtid dra igång ett försök där man provar medicinen som behandling vid skov på MS-patienter.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons