Brister inom cannabisforskning

De studier som gjorts kring medicinsk användning av cannabis visar i många fall på positiva effekter, men studierna gjordes ofta på för få patienter för att resultaten ska vara statistiskt säkerställda. Det visar en ny forskningsgenomgång.

Publicerad den: 2015-07-06
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Få deltagare i studierna kring cannabis

Medicinsk cannabis kan skrivas ut mot exempelvis smärta, illamående och ångest. Men när ett internationellt forskarlag systematiskt granskat 79 olika studier om medicinska effekter av ämnen från cannabis visar sig stödet för användningen vara svagt, rapporterar Sveriges Radio. De flesta studierna visade visserligen på positiva effekter, men eftersom vissa studier hade så få som ett tjugotal deltagare anses inte sambandet statistiskt säkerställt.

– Både antal patienter och andra krav som man ställer på god evidensbaserad forskning fanns inte med, säger Fred Nyberg som forskar om läkemedelseffekter av cannabis vid Uppsala universitet.

– Det fanns också studier som var mer omfattande och där man kunde se inte enorma, men moderata positiva effekter av det här. Men samtidigt konstaterade man att de aversiva effekter också var påtagliga, fortsätter Fred Nyberg.

Annons
Annons

Vanliga biverkningar var till exempel illamående och förvirring. Bäst stöd för effekten av cannabispreparat var vid behandling av smärta och symtom vid ms, multipel skleros.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Ojdå,,,FATTA! 2015-08-4 21:22 (3 år sen)

    Då är det väl bara att göra om undersökningarna med flera försöksobjekt då,om det nu ska fortsättta tvivlas på Cannabis som en så effekiv "Medicinalväxt" samt så ofarlig densamma faktiskt är & behandlingarna med Heroinmediciner som vi kallar LÄKEMEDELSVERKETS mediciner får en större chans att göra flera till TUNGA MISSBRUKARE eller ordna så att flera tar ÖVERDOSER.
    När ska de tunga drogerna få mindre platts inom vården & i flertalet smärt & Missbrukarmediciner, När ska cannabis som folket kan tillverka själva på sina balkonger bli accepterat som en av de lättare drogerna med de minsta biiefekterna som faktiskt många skulle föredra som smärtlindrande,,ångestdämpande,osv. mediciner?
    Men det är bara upp till bevis för alla som blir & blivit hjälpta av Cannabis & det enda som är lagligt tills nu,de kemiskt framställda Cannabismedicinerna. Naturligt är bäst för människan men pengarna viktigast för de redan rika & maktgalna!
    FATTA!


Annons
Annons
Annons
Annons