Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Blodstamcellstransplantation kan vara botande MS-behandling

Den effektivaste behandlingen mot inflammatoriskt aggressiv multipel skleros, MS, är blodstamcellstransplantation. Det visar en risktäckande, Uppsalaledd studie, vars resultat hittills visar att behandlingen långsiktigt minskar risken för återfall och kan vara botande.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-02-28

Annons

– Syftet med stamcellstransplantationen är att långsiktigt hålla sjukdomen MS tillbaka genom att programmera om immunförsvaret. Nio av tio patienter som följdes upp i studien var fem år efter behandlingen helt utan återfall och en övervägande majoritet (68 procent) visade inga tecken på aktiv sjukdom. Resultaten är mycket hoppingivande och bekräftar att behandlingen kan ges på ett säkert sätt utan risk för allvarliga komplikationer vid centra med lång erfarenhet, säger Hans Hägglund, hematolog och verksamhetschef inom hematologi, reumatologi och hud vid Akademiska sjukhuset.

48 patienter har deltagit i studien som på en tio års period följts upp av neurologer vid landets största sjukhus. Hittills har ingen randomiserad, kontrollerad studie gjorts på autolog stamcellstransplantation vid aggressiv MS, så kallad HSCT-behandling.

– Våra svenska data stärker bilden av blodstamcellstransplantation som den mest effektiva behandlingen av MS. Säkerheten är lika god som vid jämförbara immunoterapier vid MS. Totalt noterades fem skov hos patienterna i studien, en minskning med 99 procent. Ingen av patienterna som var stabil under de första tre åren försämrades längre fram, säger Joachim Burman, neurolog på Akademiska sjukhuset och doktorand vid Uppsala universitet.

Annons
Annons

Studien är publicerad i nätversionen av den vetenskapliga tidskriften Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry (JNNP). Studien har letts av docent Jan Fagius och Joachim Burman, neurolog och doktorand vid Uppsala universitet.  

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-04-19 17:19 (10 år sen)

    Har pratat med min läkare om att jag vill göra en stamcellstransplantation då jag nu går på Tysabri å känner inte att detta är en lösning. men han vill vänta, men frågan är ju hur dålig man ska bli innan man får detta.. troligen får man det försent och vad får man då höra ?? "synd att man inte satte in stamcellstransplantation tidigare så du inte hade behövt sitta i rullstol mm"
    finns en risk att man inte överlever stamcellstransplantationen men tycker att det ska vara mitt val å inte läkaren val eller ??

  • Avatar Tidigare användare 2014-03-13 07:23 (10 år sen)

    Svenska sjukvården är ett skämt. Denna behandling kan vRa avgörande för väldigt många! Jobb osv, men den sägs vara för riskfylld? Kan lova att det är betydande mindre risk än någon av alla dessa självmords påverkande bromsmediciner! Som bara gör att man mår sämre, oro över framtiden osv! Må fan själv få tag på den som bestämmer sånt här !

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-28 22:47 (10 år sen)

    Hjälper denna behandling även på andra neurologiska sjukdomar som tex MSA PSP mm

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-28 22:36 (10 år sen)

    Hjälper denna metod även på andra neurologiska sjukdomar, tex MSA , PSP mm

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-28 18:25 (10 år sen)

    Jag har varit patient hos docent Jan Fagius sedan år 2000 och ännu inte fått någon diagnos. Jag har fått veta att jag lider av degenererande neurologisk funktion,vilket betyder att min redan kraftigt störda motorik i ben och armar har gjort mig rullstolsburen,och försåmringen fortsåtter.Eftersom jag inte fått någon diagnos får jag inte heller någon medicin.Jag år ett hopplöst fall för den svenska sjuvården.

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-28 15:34 (10 år sen)

    Låter lovande! Men hur ska jag kunna få den behandlingen? För gammal?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.