Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bakterieinfektion kan bidra till MS

Amerikanska forskare har lyckats koppla ett giftigt ämne, som kommer från en vanligt förekommande bakterie, till den neurologiska sjukdomen Multipel Skleros (MS).
Annons

Bakterien (Clostridium perfringens) ligger bakom många fall av matförgiftning och producerar ett gift som enligt forskarna påverkar blod/hjärnbarriären och bildningen av nervernas skyddshölje.

MS tros bero på vissa ärftliga faktorer och att sjukdomen bland annat gör att blod/hjärnbarriären släpper igenom ämnen som den inte ska och att nervernas skyddande hölje förstörs, vad som utlöser MS är fortfarande oklart.

Under senare år har man emellertid funnit flera gener som ökar risken för MS. Det har också visat sig att individer med låga D-vitaminnivåer (liten solexponering) och rökare har en ökad risk för MS. Körtelfeber ökar också risken för MS. Man tror att flera faktorer samverkar till att sjukdomen utvecklas.

Annons
Annons

Forskarnas förhoppning är att resultaten från studien ska kunna leda till bättre behandling av MS.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-01-29 12:01 (10 år sen)

    Ja har jobbat med ms i spanien.ock detta är nog ganska logiskt. I varmare klimat samt extremt kalla


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.