Fråga doktorn

Fråga   Neurologi

Fråga: Rädd att jag har MS

Hej

Jag är en kvinna på 31 år som haft märkliga symtom i nio månaders tid nu. Det började med klassiska migränanfall men sen blev det bestående. Symtomen har utvecklats och blivit värre och värre. 

Jag är ljuskänslig och när jag ska fixera blicken blir jag yr och det känns som att saker åker omkring och gungar upp och ned. Allt blir blurrigt och jag får som blinda fläckar i synfältet. Jag har även blixtar och konstans brus i synfältet. Jag får även efterbilder av allt jag ser, om jag tittar på något och sen blundar så fortsätter jag att se det och det flimrar runt.

Jag har även börjat få domningar och ryckningar i musklerna och när jag sätter ned foten eller böjer huvudet känns det som att musklerna vibrerar som när man slår med en stämgaffel.

Jag får attacker när det börjar brumma i örat samtidigt som det domnar i kroppen och synfältet skakar. Attackerna håller i cirka 60 minuter åt gången, cirka fem gånger om dagen. Jag har även ont bakom ögonen och blir lätt röd och svullen i ögonen.

Värst är symtomen när jag ligger ned.

Jag har varit hos otaliga läkare, neurolog, ögonläkare och gjort CT-skalle och nacke, MR skalle, EEG, EKG, ultraljud av hjärtat, prover för sköldkörtel, hypofys, diabetes, och infektion.

De hittade en liten spasm i ögonens blodkärl som kunde tyda på migrän sa dom. Jag har även lite vätska innanför trumhinnan och svullna bihålor. Men att det skulle vara migrän dygnet runt i nio månader har jag svårt att köpa och då säger läkarna stress. Men trots att jag har varit med om mycket den senaste tiden tycker jag att det låter lite märkligt att stress kan orsaka detta. 

Jag är livrädd att jag har MS och att läkarna helt enkelt missat något. I och med att det aldrig går över så känns det som att det måste vara allvarligt. Kan det vara MS jag har?

Svar:

Hej!

På din direkta fråga om det kan vara MS (multipel skleros) är svaret enkelt, för det är nej. Det du berättar om stämmer inte överens med sjukdomen MS av flera orsaker. MS-symptom är typiskt mera långvariga tecken på att någon neurologisk funktion är störd av typen nedsatt känsel, nedsatt syn, förlamning eller liknande. Vid misstanke om MS sitter dessa symptom typiskt i minst en vecka och vanligtvis flera veckor innan de försvinner och är då under denna tid relativt konstanta och varierar inte över dagen. De är inte heller förenade med så kallade "allmänna symptom" som sjukdomskänsla, huvudvärk, svindelkänsla eller liknande.  Den andra viktiga orsaken till att det med nästan hel säkerhet inte kan röra sig om MS är att undersökning med magnetkamera var normal, det är den i princip aldrig vid MS.

Det är svårt att säga i detalj vad dina symptom beror på men det är inte helt otänkbart att det dina läkare säger om "stress" kan ha med saken att göra men om det är hela förklaringen går inte att säga utan att prata mera med dig direkt. Ett tips är att försöka komma igång med någon form av fysisk aktivitet som gärna är av typen konditionsträning. Om du då märker att kroppen klarar av det, och till och med mår bättre av det, sår är det en bra indikator på att det inte rör sig om någon allvarlig sjukdom.

Jag kan lova dig att det inte är farligt att träna trots dina symptom eftersom du är ordentligt utredd både vad gäller nervsystemet och hjärtat.

Hälsningar Anders


Netdoktors fakta om orsaken till multipel skleros »

Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Finns det det någon behandling för sekundär progressiv ms?

2021-05-5 | 11:56

av Anders Svenningsson

Depression, körkort

2021-05-12 | 17:47

av Anders Svenningsson

Bromsläkemedel vid MS

2021-05-13 | 07:28

av Anders Svenningsson

Huden på vänster sida är bedövad - symtom på ms?

2021-05-15 | 07:09

av Anders Svenningsson

MS - aldrig träffat något MS-team

2021-05-26 | 09:31

av Anders Svenningsson

Bältros utv till MS?

2021-05-31 | 13:19

av Anders Svenningsson

Vaccin mot corona och MS

2021-05-5 | 11:54

av Anders Svenningsson

Fatigue benen

2021-06-2 | 10:40

av Anders Svenningsson

Mer smärta, hjärntrötthet, sämre balans – sekundär progressiv fas vid ms?

2021-05-19 | 12:14

av Anders Svenningsson

MS och yrsel

2021-05-19 | 13:53

av Anders Svenningsson

MS liknande sjukdomar

2021-06-2 | 10:15

av Anders Svenningsson

RA och systemisk skleros och ospecifika plack

2021-05-25 | 15:06

av Anders Svenningsson

Diagnostisering av MS

2021-05-26 | 12:43

av Anders Svenningsson

Modafinil 100 mg hjärntrötthet

2021-05-26 | 12:58

av Anders Svenningsson

Blir man alltid av med sitt körkort om man har fått diagnosen MS?

2021-05-28 | 10:09

av Anders Svenningsson


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.