Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Multipel skleros (ms) och graviditet

Dubbelt så många kvinnor som män drabbas av multipel skleros, ms. Sjukdomen ms debuterar oftast när man är mellan 20- 40 år, det vill säga i fertil och familjebildande ålder. Netdoktor frågar Anders Svenningsson, docent och överläkare vid Neurologiska kliniken i Umeå om MS och graviditet.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-02-20
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

För inte så länge sedan, fanns en uppfattning bland läkarkåren att graviditet kunde utlösa en försämring i kvinnans ms-sjukdom. Så sent som på 1950-talet avråddes kvinnor med ms från att bli gravida. Men idag har forskningen inom området kommit betydligt längre och faktum är att trots sjukdomen har de flesta kvinnor med MS god chans till komplikationsfri graviditet, en normal förlossning samt ett friskt barn.

– I de flesta fall kan personer med ms planera graviditet precis på samma sätt som alla andra och räkna med att graviditeten kommer att framskrida normalt och okomplicerat. Har man dock utvecklat en del funktionsnedsättningar innan graviditeten kommer det naturligtvis att göra att det kan bli rätt tungt mot slutet av graviditeten, säger Anders Svenningsson.

Graviditet kan skydda mot ms-skov

Själva MS-sjukdomen i sig försämras alltså inte av en graviditet, snarare tvärtom berättar Svenningsson. De immunologiska omställningar som sker verkar till viss del vara skyddande mot ms-skov.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

– Enligt flera studier går skovfrekvensen vid ms ner till cirka hälften av vad den var före graviditeten om man utgår från sjukdomens naturalförlopp, det vill säga då den inte är behandlad på något sätt. Dock får ju de flesta personer med ms numera någon form av immunologisk behandling. Om behandlingen sätts ut innan graviditeten så tappar man i de flesta fall det skyddet vilket kan leda till att man ändå kan få ms-skov under själva graviditeten.

Efter förlossningen följer dock en period på 3-6 månader då risken för aktivitet / skov i sjukdomen är högre än innan man blev gravid.

– Totalt sett räknar man med att summan är lite plus-minus noll vad gäller risk för ms-skov om man räknar in både graviditet och tiden efter. Risken för ökade skov går att påverka om man direkt efter att barnet fötts startar effektiv ms-behandling.

Annons
Annons

En del av de läkemedel som används vid multipel skleros kan användas fram till att man konstaterat graviditet och en del går även att använda under själva graviditeten. Svenningsson poängterar dock att om patienten hade en inflammatoriskt aktiv MS innan man startade behandling bör man i god tid diskutera hur man lägger upp tiden innan man börjar försöka bli gravid och sträva efter att vara obehandlad så kort tid som möjligt runt graviditeten.

– Vi rekommenderar i regel att man påbörjar sin ms-behandling igen direkt efter förlossningen, men man kan då i de flesta fall inte amma barnet. Vi erbjuder alltid högeffektiv behandling.

Vad bör behandlande läkare eller sjuksköterskor ha kunskap om när de träffar en ms-patient som är gravid?

– Det är väldigt viktigt att vara ordentligt insatt i de olika ms-läkemedel som finns och deras eventuella effekter på graviditet och amning. Man kan i de flesta fall se till att risken för allvarlig försämring under dessa perioder blir väldigt låg om man använder de immunologiska behandlingarna på bästa sätt. Skulle man ändå få ett svårt skov under graviditeten så kan man använda kortisondropp utan några direkta risker för fostret. Särskilt om det skulle ske nära förlossningen är det viktigt att hjälpa mamman att vara i bästa form till dess.

Är risken för ms större för barnet om mamman har det?

– Man ärver en viss genetisk risk för ms om mamman - eller pappan - har den sjukdomen. Risken totalt är dock låg, livstidsrisken brukar skattas till 2-3 procent mot 0,2 - 0,5 procent i befolkningen i övrigt. Som jämförelse är livstidsrisken att någon gång drabbas av cancer 25 – 30 procent så med tanke på att ms numera är en i högsta grad behandlingsbar åkomma är detta i mitt tycke något som man inte behöver väga in i beslutet om att skaffa barn, säger Anders Svenningsson.

Multipel skleros är den näst vanligaste funktionsnedsättningen hos unga vuxna i Sverige. 17 500 personer i Sverige har sjukdomen och omkring 500 personer diagnostiseras varje år


Annons