Fråga doktorn

Fråga   Neurologi

Fråga: YRSEL - -speciellt när jag tuggar (!!??)

Hej. Jag är en kvinna som är 32 år. Jag har sedan ca 14 dagar haft yrsel, det är första gången i mitt liv som jag upplever detta. I övrigt är jag frisk och tar inga mediciner.
De första dagarna var yrseln nästan kontinuerlig, speciellt när jag tuggade och ibland när jag reste mig hastigt, men numera enbart när jag tuggar, inte när jag reser mig hastigt… När jag äter, är den första tuggan är alltid värst, då känns det som om jag sitter på en båt på ett stormigt hav, sedan allteftersom under måltiden blir det lite bättre. Står jag upp när jag stoppar något i munnen, är det nära på att jag ramlar. Allra värst ar det när jag tuggar hårda saker och tar i mer.
Jag är vegetarian men äter regelbundet apotekets vitamin och mineral tabletter, särskilt noga med B-vitamin, folsyra och järntabletter. Jag har lågt blodtryck, 100/70.
Har sökt på nätet men har inte träffat på någon som nämner detta problem, yrsel i samband med att man tuggar. Jag gissar att det kan vara något med öronen, blir rädd när jag läser alla diagnoser på yrsel om virus och tumörer på hjärnan eller öronnerver.. Om det bara vore pga blodbrist, lågt blodtryck elelr kristallsjukan har det väl inget samband med att man tuggar??
Är just nu utomlands (Indien) och vore tacksam för svar!! Bör jag oroa mig och resa hem för undersökning?

Svar:

Hej.
Din symtombeskrivningen räcker dessvärre inte ens för att jag säkert ska kunna relatera din beskrivna yrselkänsla till något område eller grupp. Jag har uppfattat en diffus känsla av "yrsel" som ökar isamband med att du tuggar. Insjuknandet var inte dramatiskt eller akut. Beskrivningen ter sig i alla fall inte som någon av de vanligaste störningar i balansorganen, då har man betydligt mer dramatiska symtom.

Känslan av "yrsel" är inte lätt att kommunicera. Vad menar du med "yrsel" ? På min mottagning ber jag ofta mina patienter att använda andra ord utom just "yrsel". För olika mäniskor menar helt olika saker när de säger "yrsel" Just därför kräver utredning av symtomet "yrsel" i regel en läkarkontakt om 45 minuter inkluderande en djuplodande genomgång av sjukhistoria och undersökning av balansorgan och nervsystem.

Med vänlig hälsning,

Christian Geisler
Leg läkare spec. audiologi och ÖNH sjukdomarDu har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.