Forum Neurologi


Forumtråd: yrsel, ostadighetskänsla

Hejsan.
 
Haft problem några år, och börjar tröttna på att alltid må kass....
 
Känner mig lite yr och ostadig mest hela tiden, får då och då yrselanfall så det snurrar till rejält, horisontellt så att säga, en sekund eller två.  Oftast i samband med ögonrörelse eller huvudrörelse.
 
Mår oftast bra en halvtimme/timme på morgonen, men sedan "drar det igång igen".
När det är ett anfall på g så är det som att det "pirrar till" i bakhuvudet före och under tiden.
 
Har haft ett väldigt stillasittande jobb framför dator de senaste 10 åren, och har ofta ont i nacken. Kan det ha med detta att göra?
 
Va på vårdcentralen och frågade efter hjälp med detta förrförra sommaren, men de gjorde inte ett skit....
 
(40+ år, ca 90 kg, tränar & sportar i princip inget...)

Hej, det kan vara nackmuskulaturen eller däromkring, det var det på mig i alla fall. Jag har också ett stillasittande jobb sedan många år och har periodvis haft problem med yrsel. Ibland yrsel eller ostadighetskänsla som vara länge. Som om man åkt båt länge och kommer av, gungande. Och ibland yrselattacker.
Mitt problem var troligen bland annat gamnacke, att jag satt och jobbade med ansiktet framskjutet och stillasittandet och spända muskler/uppdragna axlar, som kombination. Det som jag tror hjälpte mig var massage och sjukgymnastikövningar/stretch och försöker att tänka på hur jag sitter, bryta dåliga mönster.
Kanske slappnar du av på natten och börjar spänna dig så snart du stiger upp...? För många människor (inte alla dock) så beror sånt här på spänd muskulatur och felbelastningar.
Några gånger om dagen numera så stretchar jag nacke och axlar. Bland annat skjuter jag bak hakan så att dubbelhakorna kommer fram och håller kvar några sekunder. 
Mitt råd till dig är att uppsöka en bra massör, som kan triggerpunkter och jobbar med arbetsskador i nacke och axlar. Och en sjukgymnast (kanske finns en kopplad till vårdcentralen?)  som kan ge dig stretchövningar coh andra övningar du kan göra under dagen. och ev akupunktur i nacke/axlar om du behöver det. Det fick jag och det hjälpte troligen som en del i behandlingen. Gå regelbundet och gör övningar.
Lycka till, och tänk på att det kan ta tid, även om man får rätt hjälp. Det är en jättejobbig åkomma och man blir hindrad i vardagen till slut. Men jag hoppas att det hjälper dig, om inte, så sök en annan läkare. 

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons