Forum Neurologi


Vad lider jag av

Hej
jag är kvinna 30 år.fick barn för 10 månader sedan. Sen december har jag lidit av massa konstiga symtom. Kraftiga migränanfall med aura ca en gång per månad. Mellan anfallen har jag kroniska synrubbningar som snö i synfältet. Prickar, ljusblixtar, efterbilder av det jag tittar på tex om jag tittar på något och tittar bort eller blundar ser jag det framför mig igen. Extrem ljuskänslighet problem med bländningar, tål inte starka färger och kontraster, glömsk, tappar ord, svullna ögonlock, urinträngningar, domningar i händer, fumlig tappar saker, kronisk spänningshuvudvärk, ont i nacke och axlar. Diffus Värk i hela kroppen men mest höger sida, strålar ner i benet. har tagit massor med prover, gjort en ct skalle samt varit hos ögonläkare samt diverse olika läkare och ingen hittar nåt fel förutom migränen. Ingen kan förklara mina andra symtom. Nån som känner ingen sig därute och kan ge nån ledtråd om vad det kan vara. Detta är jättejobbigt.
mvh

Hej!
Jag fick som du en massa liknande symtom efter att jag fick barn och det visade sig att jag hade fel på sköldkörteln. Det är skrämmande lika symtom som mig. Problem med sköldkörteln kan vara både överproduktion och underproduktion av sköldkörtelhormonet och debuterar oftast efter att man fött barn eller vid klimakteriet. Symtomen är smygande men dina stämmer in väldigt mycket. Googla och läs om Hypertyreos och Hypotyreos. De flesta allmänläkare är inte så bra tyvärr på detta område så man får kämpa ganska mycket men be dem ta prov för S-TSH, S-T4 fritt OCH S-T3 fritt (T4 och T3 hänger ihop men oftast tar de bara T4). Väldigt många som får depression efter födsel har egentligen något problem med sköldkörteln men får antideppresiv medicin istället.
Jag fick efter fem år, och provtagningar som läkaren sa var bra, reda på att jag haft struma pga inflammation i sköldkörteln i nästan tre år. Detta efter att jag beställde kopior på provsvaren fem år bakåt och såg själv att jag hade jättehöga värden. Pga att inflammationen inte blev behandlad har jag nu en underproduktion(Hypotyreos). Hypotyreos brukar föregås av en Hypertyreos(överproduktion) och då har man ofta ögon/synproblem mm. 
Har du även detta problem i släkten så är det mycket större chans att du får det också. Hoppas det löser sig! Mvh A


Tänkte oxå på sköldkörteln men proverna visar ingenting på det. Dom har tagit prover på det mesta. Man blir ju knäpp när dom inte hittar något :(


Det märkliga var att dom sa att tsh var lite lite utanför ramarna men inte tillräckligt för att ge symtom. Skulle då ev. Haft just en överproduktion men dom avfärdade det pga att det var så lite. Hade ett tsh på 2,3 om jag inte minns fel och det räknades som normalt så läkaren ville inte gå vidare med det


Nej 0,2 var tsh på. Inte 2,5 :)


Om du har ett TSH på 0,2 så har du en överproduktion som inte ska avfärdas. Specialisterna som forskat i detta har referensvärden TSH 0,4-2,5 och det optimala är ändå att ligga runt 1. Har du fler provsvar som var "konstiga". tex B-12 eller kanske fler sköldkörtelprover?
Jag är helt säker på det är din sköldkörtel som ger dig problem. Efter flera år av kämpande mot olika allmänläkare så inser man att de bara förlitar sig på ett enda sköldkörtelprov trots att det behövs kompletteringar av prover för att kunna se om något är fel. Jag menar din kropp arbetar ju för fullt för att du ska få ett "normalt" TSH och då finns det ju prover som visar den kompenseringen, men tar man inte de proverna så syns det ju inte.
Själv har jag fått skador på sköldkörteln som inte försvinner men som hade kunnat stoppats och då hade läkarna ändå stora avvikande provsvar mitt framför ögonen som de struntade i.
Du ska begära att de tar prov på T4 fritt och T3 fritt men det viktigaste är att de kollar om du har antikroppar mot ditt eget sköldkörtelhormon TPO-ak och gärna TRAK då det handlar om överproduktion.
Citat från endokrinologföreningen:                                                                                                        "Obehandlad är sjukdomen allvarlig och kan till och med bli livshotande. Vid behandling är prognosen mycket god."
Jag vet av egen erfarenhet att läkarna gärna kör över en och man känner sig dum men det handlar ju om din hälsa så stå på dig. Det skadar inte att utreda och det finns ju belägg för en utredning. Hoppas det går bra och tala gärna om hur det gick med provsvaren. :-) Mvh A 
 


Dom tog de andra proverna med men dom var normala så då vet man ju inte riktigt vad det är :(


Vad fick du för symtom när din sköldkörtel krånglade, dom som var skrämmande lika? Hade du över eller underfunktion då? 

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons