Forum Neurologi


rls

Finns det fler här som har rls? tänkte vi kunde dela tankar runt sjukdomen, behandlingar, symptom och hur man står ut!!! Jag har bara haft besvär drygt en vecka iaf så jobbiga som det är nu, tänker jag tllbaka har jag alltid haft lite krypningar i benen men som gått över på en stund. Nu är det hela kvällarna och även på dagen om jag är för mkt stilla. Det ilar, domningar och känselbortfall tillhör det vanliga men jag känner mig även svagare i benen, ngn mer som gör det? Ibland kryper det även i arm och överkropp. Det har självklart stört min nattsömn men nu har jag fått sova 3 nätter iaf. Finns det ngn som äter sifrol här? Jag har fått det utskrivet men inte hämtat ut det än då jag vill bli gravid igen, känns inte som ngn bra kombination. Tar tacksamt emot upplysningar om hur medicinen funkar vilka biverkningar ni känt av mm. oj, nu blev det långt men sjukdomen är ny för mig. ha det gott alla rls:are

Nu har jag läst lite mer..och ser att det verkar vara väldigt individuellt. För många hjälper det, men för andra inte i närheten. Allt det här känner man nog till om man har det själv, eller hur? Mvh Wille


Tack för ditt svar men jag är tyvärr typen som fått svår rls och det som skull hjälpa är nog medicin :-( har dock hört att man kan få järn intravenöst, ska kolla med min läkare hur mina järnvärden ser ut.


Hejsan alla! ja jag har också mycket besvär av mina oroliga ben. jag äter just nu Madopark för mina besvär. Funkar väl si å så, får ändå vaka mycket nattetid. Ser att någon skriver om järn intag,jag personligen har aldrig hört dr. nämna detta med järn när det gäller rls. har ändå en hel del vitaminer och spårämnes medeciner.


Hej, Ett lästips från redaktionen - vi har en artikel på Netdoktor om RLS: http://www.netdoktor.se/neurologi/?_PageId=717 Med vänliga hälsningar, Björn Norestig Redaktionen Netdoktor


Hej! jag har oxå haft samma besvær som du med krypningar både i hænder ben och rygg.Prøvat Sifrol men jag kænde ingen effekt av det.Dæremot kan man prøva kosttillskot eller tillskott av mineraler.Visst har jag kænningar då och då men det har blivit en stor skilnnad. lycka till


Jag äter Madopark, den funkar när besvären är måttliga och nattetid. Sifrol klarade jag inte pga biverkningarna. Mina RLS problem kommer i perioder och av olika grad. Jag kan få stickningar i hela kroppen även dagtid och på senaste tiden har det börja hugga under fötterna. Inatt var det v. stortå och jag trodde jag skulle bli galen. Madopark hjälpte inte då så natten blev sömnlös. Jag har en ganska komplicerad sjukdomsbild med nervskador pga b12 och folsyra brist samt lätt myopati i vissa muskler (ingen ordentlig diagnos). Är det vanligt att man kan få stickningar i hela kroppen vid RLS? Skulle vara intressant att veta. Jag har nämligen ingen aning om ifall det är en ny symptom på min annars så oklara diagnos eller om det verkligen är RLS.


Jag har fått Madopark utskrivet mot RLS. Det fungerar, fast jag måste ta starka doser för att få bort symptomen helt. Två vanliga naturtillskott (kreatinpyruvat och kalciumpyruvat fungerade också nästan lika bra för mig, använde det flera år innan jag sökte hjälp från vården. Joakim Jocke


Hej!
Denna tråd verkar inte vara speciellt aktiv, liksom en annan jag hittade här på netdoktor, men det kanske är någon som hittar detta ändå när man gogglar runt. Jag har själv inte restless legs med flera i min nära omgivning har det och jag vet vilka hemska besvär det innebär. Ett riktigt helvete helt enkelt.
Jag såg nyligen en artikel om en ny metod som tydligen lanserades nyligen. Kanske kan det vara intressant för någon som har dessa besvär.
Gå gärna in och kolla:  http://www.orebrotribune.se/2015/12/28/nu-finns-hjalp-mot-restless-legs/


Nu finns ett test på restpads hemsida där man kan se hur allvarliga besvär man har: http://restpad.se/test/wed-rls-test
Rätt bra när man ska kolla med sin läkare tror jag.


Jag skriver här eftersom det redan finns en tråd.
Jag har haft WED/RLS sedan tonåren, då kallades det för växtvärk men jag var färdigvuxen. Mina huvudsakliga symptom har alltid varit värk samt hettande och bultande underben och upp till ca 1 dm ovanför knäna, det var så det började och det har alltid enbart varit nattetid (vilket är en välsignelse, många har det värre). Det har gått upp och ner genom åren och med tiden kom också krypningarna, en otrolig rastlöshet i kroppen som gör att det är helt omöjligt att ligga still. Dessa krypningar sitter i mina ben och när det är som allra värst upp längs ryggraden upp till mellan skulderbladen.
Symptomen har alltid varit värst sommartid när det inte går att göra sovrummet svalare, men det senaste året ungefär så har mina värksymptom ökat markant och mitt starka magnesiumtillskott hjälper inte längre. Sjukdomen förvärras ofta med åldern och jag fick dessutom diabetesdiagnos i våras och det är också så att WED/RLS ofta blir mer framträdande hos diabetiker.
För många år sedan fick jag Tradolan/Tramadol mot värken och det hjälpte fantastiskt bra, det är också väldokumenterat att opioider hjälper mycket bra vid WED/RLS-smärtor. Jag slutade med medicinen när jag inte behövde den, då satte min dåvarande husläkare ut den och därför har jag nu ingenting att tillgå när smärtorna sätter in. Jag har tagit 4-6 Alvedon per natt utan att få sova mer än 2-3 timmar ändå, så jag gick till min husläkare och frågade om Targiniq, en opioid som är speciellt utformat för WED/RLS-behandling. OBS! Opioider är beroendeframkallande så det är ingenting man ska ge/ta i första taget men det står faktiskt i Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer att man inte ska förvägra patienter läkemedlen pga befarad risk för beroende eftersom det inte anses som ett problem. Hur som helst fick jag en remiss till en neurolog som visade sig vara fullkomligt inkompetent, efter mycket om och men skrev hon ut Sifrol, en dopaminagonist som också används vid behandling av Parkinsons. Den kan minska behovet av PLMS (purposeful limb movement in sleep), alltså krypningarna, men den fungerar _inte_ så att den tar bort smärtan. När jag fick medicinen frågade jag neurologen om Sifrol också fungerar på smärtan, på vilket hon svarade "jag vet inte". Jag frågade då om den _brukar_ eller _förväntas_ göra det och då sade hon "det går inte att säga". En vecka senare när jag var på återbesök så menade hon helt plötsligt att den _visst_ fungerar på smärta vilket jag inte lyckats hitta några belägg för över huvud taget och jag har definitivt inte upplevt någon förbättring och jag håller på att bli galen. Jag har slutat gå till den neurologen, tyvärr är det så att många läkare (både allmänläkare och specialister) är helt okunniga inom sjukdomen trots att ca 750.000 personer i Sverige lider av den i varierande grad.
Jag har tiggt till mig en akuttid på min vårdcentral och där får jag hoppas att de har större förståelse för min smärtproblematik.
 
Det finns en utmärkt patientförening för WED/RLS-patienter som heter WED-förbundet, deras hemsidesadress är www.wedforbundet.se . Där kan man läsa väldigt mycket om sjukdomen, diagnos, behandlingar osv. De har också en jättebra Facebooksida där man kan ställa frågor och få hjälp och stöd om man behöver när man ska söka vård.
 
Jag hoppas att min historia kan hjälpa någon, kanske känner man igen sig. Lycka till allihop som lider av den här hemska sjukdomen.

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons