Forum Neurologi


Neurologi eller diabetes?

Jag har under en lång tid haft olika skumma symtom som gav mig frikort på en vecka under våren. Men vården fungerar absolut inte som den ska under sommarn. För en och en halv månad sedan gjorde jag en MR men eftersom alla verkar ha semester samtidigt så har ingen granskat dem ännu. Jag har massor av symtom men ingen diagnos stämmer fullständigt.
I maj 2012 fick jag kramp i händerna. Det var första gången nåt märkligt hände med kroppen. Alla fingrar utom pekfingrarna drogs in i handen, pekfingrarna stod rakt ut. Benen blev kraftlösa och vek sig, och det var småryckningar i ansiktsmusklerna. Överläppen drog ihop sig så att jag inte kunde le. Ett tag fick jag även kramp i tungan så att jag pratade mycket klumpigt. Ambulans kom eftersom de trodde att jag fick en stroke. De tog ett socker-stick i fingret som visade normala värden. Jag låg över på sjukhus för observation under natten, men ingen orsak fanns. Neurologen som tittade till mig i fem minuter dagen därpå menade att jag nog hade hyperventilerat till mig en kramp. Jag svarade vänligt men bestämt att eftersom jag är asmatiker har jag noggrann koll på min andning, och vilken hyperventilering kan orsaka en kramp som sitter i i 12 timmar?
Någon dag efter att jag kom hem kände jag en brännande känsla i händerna. Det kändes verkligen som om händerna var alldeles för varma, fast de hade normal temperatur. Det gick över efter en halvtimma då jag höll i en kylklamp.
Under sommarn -12 kände jag ofta "svimningskänlsa", som när man reser sig hastigt med lågt blodtryck, men det satt i benen. Fick ibland sätta mig ner för att inte riskera att rasa ihop. 
Mediciner som jag åt vid tiden för krampen togs bort eftersom den kunde vara kramphöjande. Men ett halvår senare kände jag fortfarande flexningar i musklerna i händerna då och då, och såg hur fingrarna rörde sig lite utan att jag ville det. Kraftlösheten i benen kom bara nån enstaka gång under hösten.
Jag är glutenintollerant och har hela mitt liv vart hård i magen. Det gångna året har jag haft mycket oförklarliga diareer. Ibland har det varit som om jag kissat, fast med rumpan.
Jag har fått en trötthet som jag aldrig känt motstycke till. Jag har alltid vart tröttare o h haft större sömnbehov än andra, delvis pga glutenintolleransen, delvis pga att jag har ADHD och Atypisk autism. Men nu har jag fått fokusera all min energi på att inte somna, vilket resulterat i att jag blev av med jobbet.
I Mars/april brakade så de verkliga problemen lös. Jag blir så kraftlös ibland att jag inte kan gå. Den lätt pirrande känsla finns i musklerna i benen och till viss del även i händerna, men inga domningar, inget känselbortfall. En neurologisk undersökning visade att jag hade något starkare känsel på ena sidan av kroppen när jag hade total kraftlöshet i benen, armarna och ryggen (kunde  varken stå, gå, sitta eller skriva) men ingen stor skilnad. 
Dagen efter upplevde jag viss förändring i mitt färgseende, men inte heller det något riktigt påptagligt.
Nu kan jag ibland slöddra, men jag upplever det som att det är pga extrem trötthet, inte pga skada. Och det kanske märkligaste av allt är att mina symtom kommer och går! Jag kan ibland vara symtomfri i en till två veckor innan det kommer tillbaka. När jag är symtomfri visar inte en neurologisk undersökning några avvikelser.
Under de senaste veckorna har jag upplevt att symtomen ibland har kommit när jag inte ätit på länge och ibland även lindras eller rentav försvinner när jag får i mig mat. Tidigare har jag fått extrema blodsockerfall med tunnelseende och nära svimning vid några tillfällen. Men jag har gått upp i vikt, inte ned som man brukar när man utvecklar diabetes.
Det känns även som att jag har en hinna  på ögonen som ger en viss dimmighet. Även detta känns som om orsakat av trötthet, anstränger jag ögonen en stund så blir synen klarare.
Jag har även känt av småryckningar i ansiktsmuskulaturen, och ser då och då flexningar i musklerna påhöger arm, runt armvecket. Jag har även en del relfexryckningar, så att en arm eller ett ben ibland far ut en bit utan att jag styr det. Även blixtsmärtor förekommer, varar ca 3 sek och är på olika delar av kroppen och olika intensitet. Sen är det borta. Jag har ä ven känt som om det var en droppe som hamnar på huden på olika ställen, antingen kall eller varm, men det finns inget som orsakat känslan.
En ny neurolog undersökte mig men sa bara "du har väldigt många symtom. en del har du absolut fått efter att du googlat på sjukdomar." Jag blev så häpen att jag inte ens kom på att tala om att jag hade läst på om MS (som han syftade på) först dagen innan besöket och att mina symtom hade kommit lpngt innan dess. Han stämplade mig som "mycket orolig med somatisering" fast jag talade om att jag inte är rädd, jag vill bara veta vad som är fel och vad man kan göra åt det i så fall.
Jag har läst om många olika neurologiska, endokrina och autoimuna sjukdomar, men ingen stämmer fullständigt. Kan man ha en neurolgisk sjukdom som kommer och går på det här sättet? Kan man utveckla diabetes och gå upp i vikt istället för ner?
Vad är det som är på gång i min kropp???

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons