Forum Neurologi


LCHF mot flera neurogiska åkommor (alzheimer mm)?

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3321471/?tool=pubmed Abstract. Dietary and metabolic therapies have been attempted in a wide variety of neurological diseases, including epilepsy, headache, neurotrauma, Alzheimer disease, Parkinson disease, sleep disorders, brain cancer, autism, pain, and multiple sclerosis. The impetus for using various diets to treat – or at least ameliorate symptoms of – these disorders stems from both a lack of effectiveness of pharmacological therapies, and also the intrinsic appeal of implementing a more “natural” treatment. The enormous spectrum of pathophysiological mechanisms underlying the aforementioned diseases would suggest a degree of complexity that cannot be impacted universally by any single dietary treatment. Yet, it is conceivable that alterations in certain dietary constituents could affect the course and impact the outcome of these brain disorders. Further, it is possible that a final common neurometabolic pathway might be influenced by a variety of dietary interventions. The most notable example of a dietary treatment with proven efficacy against a neurological condition is the high-fat, low-carbohydrate ketogenic diet (KD) used in patients with medically intractable epilepsy. While the mechanisms through which the KD works remain unclear, there is now compelling evidence that its efficacy is likely related to the normalization of aberrant energy metabolism. The concept that many neurological conditions are linked pathophysiologically to energy dysregulation could well provide a common research and experimental therapeutics platform, from which the course of several neurological diseases could be favorably influenced by dietary means. Here we provide an overview of studies using the KD in a wide panoply of neurologic disorders in which neuroprotection is an essential component.

Hoppas det finns någon "doktor" här på NetDoktor som kan läsa detta. Här mer om Alzheimer och Parkinsson: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2367001/ LCHF är en KD (Ketonic Diet) som utgår från det naturliga framför processad mat. Här finns en föreläsning som belyser LCHF ur ett vetenskapligt synsätt om man är orolig för hur LCHF skulle påverka en på längre sikt: http://www.youtube.com/watch?v=9Hy737EuL-o


Men...Det är väl mediciner som är det viktigaste. Sälja ett piller och tjäna pengar och låta människor fortsätta äta en "artfrämmande" och sjukdomsframkallande föda. Som tur är så har vi en matrevolution som pågår i Sverige. Det finns en av många nästintill hatad person som startade detta. Hon kommer att tackas i framtiden.


Jag åt LCHF under en period som gjorde mig mycket stabilare ihumör och kropp , mådde mycket bättre


Läste denna tråd och trots att den är gammal vill jag bara dela med mig av mina erfarenheter med LCHF. Jag åt en så strikt LCHF diet som man kan göra som multiallergiker. Visst, jag gick ned från 118 till 72 kg på två år, men kroppen höll på att ge upp. Min värk blev mycket värre. Jag som brukar ha mindre ont sommatid kunde knappt röra mig alls. Jag fick njursten, problem med blodtrycket och förhöjt blodsocker. mitt bt är normalt 60/90 (lågtryckare med andra ord) Men under min LCHF period var trycket 140/180. Mitt socker är normalt på 2,8 med LCHF 9,7. Jag förespråkar en allsidig kost särskilt när man har neurologiska sjukdomar. Viktigaste vid just MS är att man får i sig vitaminer som D, B och B12. Lägg till det livsviktiga Omega3 och folsyra. Allsidig kost är det den rätta melodin för mig (och många jag känner som som precis som mig blivit sjukare av LCHF). Jag tror att den här kosthållningen måste passa en viss typ av person precis som alla andra dieter & kostråd. Jag säger inte att LCHF är fel, den är bara oerhört fel för mig.


Något mysko med vad du åt måste det ha varit känns det som. LCHF är ju inte högprotein och åt du högprotein så åt du inte LCHF (tänker på njursten). Om man råkar äta mer protein så kanske man missar att dricka mer? Finns det risk att du åt för lite (och därför gav dig själv för lite näring och även stressade din kropp, med högre blodsocker som svar)? LCHF ger om man äter normalt med protein rätt dos av D, B-12 och Omega-3. Äter man gröna grönsaker så får du folsyran. Det du säger är att allsidigheten, dvs att du numera äter lite potatis, ris och pasta istället för bara en massa grönsaker gör att du blir frisk och får ett lägre blodsocker? Vad är det som gör dig friskare med en potatis än exempelvis broccoli? Jag vill inte att man ska få negativ hälsa på kalorinormal lågkolhydratkost (ej högprotein), dvs kött, fisk, fågel, mycket grönsaker och lagomt med energi från en nyttig fettkälla. Detta är ju helt ultimat människoföda enligt mig som snart är inne på 8:e året på LCHF. Äter man däremot lågkalori, högprotein och inte har koll på näringsintaget då kan nog allt gå fel. Att blodsockret var högt är en indikation på att något var fel och detta högra blodsocker underhåller förmodligen alla inflammationsprocesser som ger värk. Mvh Wille


Än idag äter jag varken ris eller pasta (inte för att det är onyttigt utan det är rent utav skitäckligt) Lagomt intag av potatis, inget gluten, ägg, mjölk (allergi) Ingen gris eller kyckling (också allergi) minimalt med nötkött. Inga nötter/mandlar (allergi) eller kokos (gissa......allergi) Jag levde på lax, broccoli, blomkål och färsk spenat. Drack mängder med vatten (har alltid druckit minst 4 liter om dagen) Inga medicner heller under den perioden (läkemdelsallergiutredningen var inte klar då) Idag använder jag rebif 44 mikrogram för min ms, panodil forte för den lättare värken och vid svårare värk har jag tramadol som jag får utskrivet vid behow. (kan på sin höjd bli 50 tabletter under ett år) Och så Loratadin, mina allergipiller som jag måste äta livet ut. För den som inte har så många allergier är det enkelt att testa på alla dieter och kost förändringar =) Men det är lite svårare för en sådan som mig som i princip är allergisk mot sig själv. Kortison exepelvis. Jag tål inte kortison, och måste äta flera allergipiller när min fibromyalgi jäklas då kroppen producerar mera kortison då, ju mer kortison desto sjukare blir jag. Låter säkert riktigt jobbigt, men för mig är det inte så, jag har alltid haft det så här =) Utveckar visserligen nya allergier hela tiden, och jag kan utan att skämmas säga att läkarna inte tycker om mig ) Jag är helt omöjlig )

Annons
Annons
Annons