Ny metod kan lindra svår epilepsi i framtiden 

Ny metod kan lindra svår epilepsi i framtiden 

Personer som lider av svår epilepsi kan i framtiden komma att bli hjälpta av en ny metod som forskare vid Lunds universitet hittat.  


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-06
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

60 000 personer i Sverige lider idag av epilepsi, ungefär en tredjedel av dessa har så svår epilepsi att dagens behandling och mediciner inte fungerar. 

Men med hjälp av en metod som heter kemogenetik har forskare nu lyckats dämpa aktiviteten vid anfall i den del som i hjärnan, hippocampus, som de epileptiska anfallen oftast startar i. 

Kemogenetik gör att man kan påverka eller minska aktiviteten i de områden och nervceller som är delaktiga vid ett anfall, samtidigt som andra delar i kroppen förblir opåverkade.  

LÄS MER: Epilepsi

Studie gjord på möss

Studien är dock gjord på möss, men i framtiden kanske detta även kan bli en möjlig behandlig även för människor.  

– I studier med möss har vi från ett område som inte är det epileptiska anfallets fokus, men har direkt koppling till det genom nervcellernas nätverk, lyckats dämpa anfallsaktiviteten. Får vi samma resultat i fler, längre studier kan det här öppna för behandling på personer med svår epilepsi i framtiden, säger Mérab Kokaia, professor i neurofysiologi och föreståndare för Epilepsicentrum i Lund, i ett pressmeddelande.  
 
Studien är finansierad genom anslag från Vetenskapsrådet, Kungliga Fysiografiska Sällskapet, EU FP7/Epitarget 
 

Annons
Annons

    Källor

  • Lunds universitet - https://www.lu.se/article/hopp-om-ny-metod-for-att-lindra-svar-epilepsi

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar ja saknar varför man får epbesvär efter träning som egenteligen är sunt och välmående? 2018-04-13 10:11 (7 månader sen)

    hjälp mig snälla


Annons
Annons
Annons
Annons