Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sjukgymnastik ofta effektivt vid dystoni

Personer med dystoni, en neurologisk sjukdom som ger ofrivilliga muskelsammandragningar, blir ofta bättre av sjukgymnastik. Men fel typ av övningar kan istället förvärra kramperna, så det gäller att få hjälp av en specialist, säger sjukgymnasten Johanna Blom.
Annons

– Man måste komma ihåg att grundproblemet sitter i hjärnan även om det yttrar sig i musklerna. Som sjukgymnast kan man inte tänka likadant när man behandlar en patient med dystoni som man gör när man träffar någon med till exempel vanlig nackspärr, säger Johanna Blom, sjukgymnast vid verksamhetsområde neurologi och rehabmedicin på Skånes universitetssjukhus.  

Annons
Annons

Dystoni kan påverka en eller flera muskler

Dystoni är en sjukdom som ter sig olika beroende på vilka muskler som är drabbade. Vissa har generell dystoni, med påverkan på hela kroppen. Andra har fokal dystoni, alltså dystoni i en enskild kroppsdel. Vanligast bland de fokala dystonierna är cervikal dystoni som oftast sätter sig i halsens och nackens muskler. 

– Cervikal dystoni kan vara mycket besvärligt. Det kan till exempel vara svårt att hålla huvudet rakt, och det påverkar ju en stor del av ens liv, till exempel när man äter eller läser. Om man ska gå på bio måste man kanske hela tiden välja en plats som passar nacken för att man ska kunna se filmen. Dessutom förvärras dystonin om man anstränger sig för att hålla huvudet rakt eller om man upplever att folk stirrar på en. Smärta är också ett stort problem för många med dystoni. Man isolerar sig, och en del klarar inte av att jobba.

Sjukgymnastik stärker rätt muskler

Den vanligaste behandlingen vid dystoni är injektioner med botulinumtoxin som fungerar genom att orsaka en liten förlamning i den drabbade muskeln och därmed minska kramperna. Om man kombinerar behandlingen med sjukgymnastik varar effekten av botulinumtoxinet längre och man brukar kunna minska doserna.

Annons
Annons

– Eftersom de dystona musklerna är överaktiva hämmas de motsatta musklerna och blir svagare. Med rätt typ av sjukgymnastik kan man hjälpa till att dämpa de överaktiva musklerna samtidigt som man stärker de motsatta musklerna, säger Johanna Blom.

En del övningar som personer med dystoni blir hjälpta av, till exempel stretchning, liknar övningar som görs även vid andra problem, som överansträngda och spända muskler.

– Men skillnaden är att om du har dystoni måste du hitta en bra position när du är avspänd, annars kommer muskeln att jobba emot dig och du får totalt motsatt effekt. Vissa muskler kan triggas till att krampa om du bara trycker lite på dem, så det gäller att veta precis vad man gör, annars kommer problemet förvärras. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Och det är inte bara felaktig sjukgymnastik som kan förvärra symtomen hos dystonidrabbade. Styrketräning bör undvikas, liksom massage och manipulationsbehandlingar hos kiropraktor eller naprapat.

– Om man känner sig stel och låst i kroppen är det ju inte helt ovanligt att man vill gå på sådana här behandlingar, men det ska man låta bli. Halskragar, både mjuka och hårda, ska man inte heller använda. Motståndet som halskragen ger får muskeln att kämpa ännu mer. 

"Vissa känner sig helt bra"

För att få rätt hjälp rekommenderar Johanna Blom alla med dystoni att titta på Svensk dystoniförenings lista över sjukgymnaster som är kunniga inom just dystoni. Hur stor effekt sjukgymnastiken har varierar från fall till fall, men Johanna Blom upplever att alla kan få åtminstone viss lindring. För en del dystonidrabbade leder sjukgymnastiken, oftast i kombination med botulinumtoxin, till en radikal förbättring – vissa blir helt besvärsfria i perioder.

– Vissa känner sig helt bra efter sjukgymnastiken medan andra bara får lite lindring. Bäst förutsättningar har man om man söker hjälp tidigt, eftersom det felaktiga rörelsemönstret inte hunnit bli lika invant och man inte hunnit bli så stel. Jag har haft patienter som kommit till mig så tidigt att de har kunnat hålla sin dystoni i schack med bara sjukgymnastik, men de flesta behöver både sprutor och sjukgymnastik. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-07-15 16:51 (5 år sen)

  Har fått cervical dystoni och undrar vad rekommenderar du om hur ofta man skall göra givit program?

 • Avatar Tidigare användare 2018-04-6 06:43 (6 år sen)

  Ja är 32år och har en fokal dtstoni som har satt sig i halsen. Jag har haft det sen ja va 26år och skulle vilja komma i kontakt med dig om Dt går bra?

  Med vänlig hälsning, Ibbe

 • Avatar Tidigare användare 2018-02-1 09:32 (6 år sen)

  Utförlig och förklarande. BRA!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.