Nyhet | Demens

Uppmärksammar demens med musik på Alzheimerdagen

I morgon, på den Internationella Alzheimerdagen, 21 september, släpps en dokumentärfilm om musik och demens. Filmen, som bekostats av demensförbundet, innehåller glädje, fakta, kritik och hopp. Viktiga ingredienser för den som har en närstående som drabbats av demens.

Publicerad den: 2013-09-20
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

– Vi vet att även när demenssjukdomen gått långt och den sjuke kanske slutat tala, kan sång och musik vara en nyckel till kommunikation, berättar Stina-Clara Hjulström, ordförande i Demensförbundet.

Filmen som heter ”Det var en gång en melodi” riktar sig till anhöriga till demenssjuka, men också till alla äldreboenden runt om i landet. Den handlar, bland mycket annat, om vad som egentligen händer i hjärnan när en demenssjuk hör musik.

– Jag har i flera år uppträtt på olika äldreboenden runt om Stockholm och har sett vilken fantastisk respons det blir när vi kommer och sjunger […] Jag träffar demenssjuka som inte minns sin egen son, men som kan texten på ”Swing it magistern”, säger artisten My Blomqvist Olsberg som har varit initiativtagare till filmen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons