Svår stress bakom självupplevda minnesproblem

Känner du igen känslan av att minnet sviker – speciellt under stressiga dagar? Då är du inte ensam.  Enligt en studie gjord vid Sahlgrenska akademin finns ett starkt samband mellan självupplevda minnesbesvär och stress. Samtidigt söker allt fler ändå  hjälp på grund av oro för demens. 


Lovisa
Publicerad den: 2017-06-30
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

– Det blir allt vanligare hos oss med hjälpsökande personer som har enbart självupplevda kognitiva problem, och där vi inte hittar några objektiva tecken på sjukdom trots att vi gör en omfattande utredning, säger Marie Eckerström, disputerad vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi och legitimerad psykolog på Sahlgrenska Universitetssjukhusets minnesmottagning.

Läs också: Lightläsk kopplas till blodpropp och demens 

Idag utgör den här typen av patientgrupp närmare en tredjedel av dem som kommer till minnesmottagningen. Ofta handlar det då om högutbildade, yrkesverksamma och i sammanhanget relativt unga personer i 50-60 års ålder. När de testas på sjukhuset är det inget fel på minnesfunktionerna, men i och med vardagsmiljön med krav på att ständigt lära nytt tycker många ändå inte att de fungerar.

Annons
Annons

– Vi fann att stressproblematik var väldigt vanligt. Man berättar att man lever eller levt länge under allvarlig stress och att det påverkat de kognitiva funktionerna så till den grad att man uppfattar att man är sjuk och oroar sig för det, kanske i kombination med att man har en nära familjemedlem med demenssjukdom och därmed mer kunskaper och oro, säger Marie Eckerström.

En av tio med enbart självupplevda minnesbesvär utvecklade demenssjukdom under undersökt period. Det är en högre andel än befolkningen i allmänhet men ändå lågt, menar hon.

– Det handlar ju inte om vem som helst som säger sig ha lite problem med minnet till vardags, utan om människor som sökt sig till en utredning för att de upplever sig ha allvarliga problem, konstaterar Marie Eckerström.

Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - http://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//svar-stress-bakom-sjalvupplevda-minnesproblem.cid1483952

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-07-26 13:59 (4 år sen)

    Min mor fick pannlobsdemens, samt min farbror har det nu och finns fler fall bakåt, men "vanlig" demens. Och jag är sönderstressad, minnet borta, hemska var då jag skulle gå ut, och jag visste inte hur jag skulle öppna låskåpan för att låsa upp, den man bara kniper ihop o lyfter, locket. men de tog 5 min o komma på o livrädd samtidigt att inte komma ut. hemskt att ha o sen vetskapen att mamma fick pannlobsdemens