Nyhet | Demens

Sköldkörtelhormon minskar vid Alzheimers sjukdom

En ny svensk avhandling visar att personer med begynnande Alzheimers sjukdom har en signifikant lägre nivå av sköldkörtelhormon i hjärnan. Upptäckten öppnar för att begynnande demenssjukdomar skulle kunna behandlas med sköldkörtelhormonet tyroxin.

Publicerad den: 2013-06-03
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

I studien ingår 60 personer med misstänkt demenssjukdom såsom begynnande Alzheimers sjukdom, vars mätresultat jämförts med 20 friska kontrollpersoner. Skillnaden i hormonnivå kan mätas i personens ryggvätska, men syns inte i de blodprov som idag är standard.

– Det innebär att patienter med glömska, trötthet, apati, nedstämdhet eller andra symtom som överlappar mellan demenssjukdom och underfunktion i sköldkörteln, riskerar att förbises om man enbart mäter blodvärden. Vi tror att halterna i ryggvätskan avspeglar förhållandena i hjärnan bättre, och att en del av dessa patienter skulle kunna erbjudas hormonbehandling, säger Per Johansson vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, som ligger bakom avhandlingen.

Forskarna vet ännu inte vad som ligger bakom minskningen av sköldkörtelhormon i hjärnan vid Alzheimers sjukdom.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons