Singlar kan ha större risk att drabbas av demens

De som är singlar, änka eller änkeman kan ha större risk att drabbas av demens än de som har en partner, visar en ny studie.


Publicerad den: 2017-11-29
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

I studien, som publicerats i Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, menar forskarna att människor som är gifta har en längre risk att drabbas av demens än singlar. Orsaken till detta tror forskarna beror på att de som är gifta har ett mer socialt liv.

42 procent högre risk

Forskarna från University College London analyserade 15 studier som innehöll data om demens och civilstånd från mer än 800 000 personer i  Europa, Nord- och Sydamerika och Asien. Och det forskarna såg var att singlar hade 42 procent högre risk än gifta par att drabbas av demens, skriver tidningen The Guardian.

De blivit änka eller änkeman hade 20 procent högre risk. Däremot kunde de inte se om de som skilt sig från sin partner hade högre risk att drabbas än de som fortfarande var gifta.

Annons
Annons

Olika faktorer kan spela in

Tidigare forskning har visat att de som har en partner kan ha en hälsosammare livsstil och att de även kan vara mer engagerade i det sociala livet än vad singlar är, menar författarna till studien, enligt tidningen.

Dr Laura Phipps of Alzheimer’s Research UK, som har tagit del av studien och som pratat med tidingen, menar att det finns övertygande forskning som visar att gifta människor i allmänhet lever längre. Bland annat skulle det kunna bero på att par har det bättre ekonomiskt. Men det finns även andra faktorer som kan spela in:

– Makar kan hjälpa till att uppmuntra till hälsosamma vanor, se efter sin partners hälsa och ge ett viktigt socialt stöd, säger Dr Laura Phipps, enligt The Guardian.

Annons
Annons

Hon menar att den sociala interaktionen kan bidra med en mental motståndskraft som gör det möjligt för människor att ”fungera längre” innan symptom vid sjukdomar som Alzheimers visar sig. Men hon tillägger också att alla, oavsett civilstånd, skulle dra nytta av att vara fysiskt, mentalt och socialt aktiva.

  Källor

 • The Guardian - https://www.theguardian.com/society/2017/nov/29/marriage-could-help-reduce-risk-of-dementia-study-suggests

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2017-11-29 18:05 (3 år sen)

  Är det någon skillnad mellan man eller kvinna? Kvinnor är många ggr mer aktiva o sociala än män.
  Meningslös forskning som inte säger om det är någon skillnad mellan könen.

 • Avatar Tidigare användare 2017-11-29 16:05 (3 år sen)

  Jag är singel men är mycket socialt aktiv. Schack, bridge, sociala träffpunkter 5 ggr/vecka. Läser 10 böcker samtidigt. Prenumererar på 8 tidningar. Min hjärna får mycket stimulans.