Ser över reglerna för äldres körkort

Efter flera olyckor vill Transportstyrelsen ställa högre krav på äldre förare. "Fler körkort borde återkallas, men doktorerna vill inte hålla i yxan", säger Transportstyrelsens chefsläkare Lars Englund.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-08-10
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Årligen återkallar Transportstyrelsen omkring 8 000 till 9 000 körkort med anledning av förarens hälsotillstånd. Det rör sig ofta om demens, ögonsjukdomar eller stroke. Samtidigt är det exempelvis bara 10 till 20 procent av demensfallen som anmäls till Transportstyrelsen, enligt en ny undersökning från myndigheten. I Sverige bygger systemet på att läkarna ska anmäla sina patienter till Transportstyrelsen om de bedöms som olämpliga förare – men detta händer sällan.

Lars EnglundTransportstyrelsens chefsläkare, anser det inte som tillräckligt att läkarna gör muntlig överenskommelse med patienten om att inte köra bil. Men enligt systemet kan en läkare avstå från att anmäla om detta sker.

– Det är inget bra system vi har, och undantaget gör det skakigare. Men läkarna måste bli mer följsamma med regelverket. Tiotusentals människor blir olämpliga varje år, och doktorerna vill inte hålla i yxan. Ofta har man redan gett en diagnos om en sjukdom som inte är något kul, och då vill man inte vara ännu mer stygg. I den juridiska hanteringen står ju också läkarens namn i anmälan. Många patienter blir arga och byter läkare, säger Lars Englund till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Ser över regelverket

I fjol inledde Transportstyrelsen en utredning för att se över regelverket och har jämfört med andra länders system.

– Det finns flera vägar vi kan gå. Man kan skärpa läkarnas anmälningsplikt och man kan införa obligatoriska periodiska kontroller. Det finns för och nackdelar med alla system, och informationen är lite vag. Det är väldigt svårt att se vilka samband som finns mellan äldre som kör med sjukdomar och att de faktiskt skadar andra i trafiken, säger Lars Englund.

Annons
Annons

  Källor

 • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6753032

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2017-08-14 13:28 (4 år sen)

  Nytt körkortsprov vid 65 år och dra körkorten för samtliga "Stalkers" som förpestar tillvaron för alla andra i trafiken. Även nysvenskarna med tvivelaktiga körkortsutbildningar från hemländerna måste köra upp för svenskt körkort på svenska. Då kan vi börja prata om nollvision.

 • Avatar Tidigare användare 2017-08-10 20:17 (4 år sen)

  Hej, jag bor i Grekland närmare bestämt på Rodos, Körkortreglerna här är att efter 65 år måste man göra nytt körkort vart 3:e år och då kontrollera syn och allmäntillståndet. Det kostar 150 euro varje gång,
  Jag trodde att alla länder i EU skall ha samma regler men det har jag hört att det är det inte alls.

 • Avatar Tidigare användare 2017-08-10 18:58 (4 år sen)

  Säkert en åtgärd som behövs. Skulle också vilja se statistik på förare mellan 25 - 45. Tror att det finns mycket att förbättra där.

 • Avatar Tidigare användare 2017-08-10 17:06 (4 år sen)

  Hur många olyckor sker idag med äldre förare inblandade kolla statistik förresten vem fan kan tro på transsportstyrelsen efter vad som skett de skall hålla käft efrer vsd som hänt de har ingen trovärdighet längre SKROTA
  R

 • Avatar Tidigare användare 2017-08-10 16:03 (4 år sen)

  Kolla upp alla fartdårar som icke håller hastigheterna inne i samhällena och alla körkortslösa och alla drogpåverkade alla som kör otestade bilar alla som bränner däck på nätter och kvällar på trafikerad asfalt och skicka framför allt ut poliser som kollar (vad är dessa)

 • Avatar Tidigare användare 2017-08-10 15:02 (4 år sen)

  "Regler för äldres körkort" heter det i rubriken!
  Borde vara körkortsregler vid sjukdomstillstånd för ALLA förare, oavsett ålder!
  /Bosse