Så kan ungt människoblod bromsa åldrande

På Harvard University tittar stamcellsforskare just nu på hur ungt människoblod skulle kunna bromsa åldrande. De första resultaten väntas redan i år.


Lovisa
Publicerad den: 2017-08-14
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Det är mycket som händer i kroppen när vi blir äldre. Våra celler blir bland annat sämre på att reparera sig och vi drabbas av olika sjukdomar.

Amy Wagers, stamcellforskare vid Harvarduniversitetet utanför Boston i USA, tror att förklaringen ligger i blodet. Hon tror att det finns ämnen i unga människors blod som går förlorade med tiden, och som lämnar oss sårbara för åldrandets följder.

För att styrka teorin gjordes ett experiment där två blodomlopp från möss- en gammal och e n ung, kopplades ihop till ett.

Annons
Annons

– Resultaten var häpnadsväckande. Funktionen hos skelettmuskler, hjärtan och hjärnor hos de gamla mössen förbättrades tydligt när de fick in ungt blod i systemet, säger Amy Wagers.

Ungt blod tycks ha en föryngrande effekt på flera olika vävnadstyper. Åtminstone när det gäller möss.

Liknade resultat på flera håll 

Andra forskargrupper har fått liknande resultat. Bland annat har Tony Wyss-Coray och hans forskarkollegor på Stanforduniversitetet tränat möss att hitta ut ur en labyrint.

Annons
Annons

– De äldre mössen hade väldiga problem att minnas vilket hål som var det rätta och det tog flera minuter för dem att hitta ut. Men när vi gav deras lika gamla syskon blod från yngre möss, tog det dem bara 24 sekunder – det var väldigt häftiga resultat!

Men fungerar ungt blod som en föryngringskur även för människor?

Just nu pågår ett högintressant projekt i Kalifornien i USA där försökspersoner, alla i ett lindrigt stadium av Alzheimers sjukdom, får transfusioner av blodplasma från unga människor.

– Det här är kanske inte det enda sättet på vilket man kan hjälpa eller bota människor med Alzheimers. Är det ungdomens källa? Kanske, men om inte annat kan vi förstå sådana här typer av sjukdomar på ett lite annorlunda sätt än hur vi har gjort hittills, säger en av forskarna som står bakom studien.

Ännu finns inga slutresultat från studien, så det dröjer något innan vi kan säga huruvida det här har hjälpt försökspersonerna att hämma sin demens.

    Källor

  • SVT Nyheter/Vetenskap - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ungt-manniskoblod-ska-bromsa-aldrandet

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-08-15 11:14 (4 år sen)

    Jag som alltid har trott att "ungt blod" var att gifta sig med en på tjugo när man själv är över de åttio.